Kultiverade

Jäklar i min lilla låda vad vi har ägnat dagen åt kultur. Först ut var den sedvanliga jästkulturen i av ett destilleribesök, Highland Park i Kirkwall. Som visserligen inte hade någon produktion igång, men ändå gärna visar upp sina lokaliteter. Speciellt utrymmena för mältning eftersom det är ett av de få skotska whiskydestillerierna som inte köper färdigmältat korn utan sköter den uppgiften själv.

På Orkney blåser det hela tiden. Så till den milda grad att träd inte klarar klimatet. Och år 1850 blåste det rejält på västkusten. Stormen tog med sig en del av sanddynerna, som under 5.000 år täckt en stenåldersbosättning. Ett dussintal stenhus ligger tätt ihop och ser ungefär likadana ut. En dörr inte högre än halvannan meter, på motsatta väggen några hyllor , mitt på golvet en eldstad och utmed väggarna några korta sängar.

Där tittade vi runt och funderade över hur långa eller snarare korta folk var på stenåldern. Men det som mest fångade vår uppmärksamhet var koltrastparet, som byggt bo mellan stenarna i en av husväggarna. Ungarna skrek hungrigt, så fort de anade att pappa var på gång med några saftiga maskar.

Några kilometer från stenåldersbyn Skara Brae finns det några stensättningar. Och det, förutom grottor, är ett av våra samlarobjekt. Och kulturellt eftersom man inte har en aning om vad de är till för. Ring of Brodgar och Standing Stones of Steness står där de står och lär göra det ett tag till. Om inte blixten slår ner och klyver dem. Som det gjorde med en av dem 1980.

Man ska ha lite tur också, när man är kulturell. Det hade vi ikväll. Lokala säckpipeorkestern, Kirkwall City Pipe Band, tränade på hamnparkeringen utanför hotellet. Spelade på sina säckpipor och trummor samtidigt som de formerade sig i olika figurer ungefär som konstsimmare.

Nu ska vi fortsätta vår kulturella gärning genom att slå på tv:n. BBC har alltid något sevärt. Och oftast begripligt.

2 reaktioner till “Kultiverade

  1. Så bra att du delar med dig av dina kulturella erfarenheter, tack för det. Googlade på Skara Brae och fick upp en massa bilder och till och med ett dataspel. De låga dörröppningarna var väl till för att även ovälkomna besökare skulle vara tvungna att krypande ta sig in.
    Säckpipa är kanske inte det skönaste av instrument men många tillsammans och i marchmönster kan vara riktigt pampigt.

  2. Maken köpte en cd-skiva med säckpipemusik första dagen. Jag höll på att bli tokig innan den hade gått varvet runt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s