Ovan i Oban

Vi tog en båttur bland öarna alldeles utanför Oban. Gröna, karga och bebodda. Enstaka, stora, vita hus i kustlinje, som bara skrek familjedrama. I vattnet låg stora kassar med laxodlingar. Norsk lax. Så all norsk lax växer tydligen inte i Norge.

Sälarna, harbour seals, höll till på några kobbar ett par hundra meter ute i vattnet. Vi såg nog ett trettiotal med kutar. Många av dem var svårupptäckta eftersom deras päls och form liknade stenarna de höll till på. Men pälsen ljusnar med åren, så gamlingarna stack ut.

Tillbaka i hamnen lullade vi runt i affärer, köpte nykokta musslor i kiosken, satte oss under ett parasoll på en uteservering. Inte för att solen tittade fram. Snarare bort och det började regna. Vi läste någon timme. Sen var det dags för destilleri nummer två. Det pluttlilla i Oban.

Egentligen är det inte särskilt mycket att se på en rundvandring. Tillverkning är densamma överallt. Men varje destilleri har sitt egna whiskyglas och det får man ibland som tack för att man betalat för det. Eller visningen.

Sen gick vi till färjeterminalen och köpte biljetter för island hopping. En beige variant: ett skutt till en stor ö och ett skutt tillbaka till fastlandet i andra änden av ön. Och det lilla äventyret tar vi itu med idag.

2 reaktioner till “Ovan i Oban

  1. Men skojar du att det kostar att gå på visning? Gjorde det inte förritiden. Pappor huttade och körde glatt vidare till nästa ställe på trailen på 70-talet. Till Oban jar jag aldrig blivit släpad men väl till Hebriderna, yttre och inre. Dit hinner ni kanske inte denna gång men det var verkligen en upplevelse, de yttre särskilt.

  2. Jo, det kostar. Cirka £6. Och vår Island hopping var på inre Hebriderna. Till ön Mull som självklart har ett gammalt destilleri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s