Man behöver inte vara kärnfysiker

På det glada 70-talet arbetade min bror extra på en ungdomsgård. Första kvällen fick han handledning av föreståndaren. En massa förhållningsorder typ gör si, men inte så. För om du gör så, kan det inspirera till … Och så målade han upp ett smått otroligt scenario, som slutade med att hela söderförorten brann upp.

– Nä du skojar. Är ungarna verkligen så bänga?
– They are bänger than that, sa den luttrade chefen för verksamheten.

Och nu säger Maken ungefär detsamma. Inte om ungdomar utan om hyresgäster. Fastighetsföretaget genomför varje år en enkätundersökning för att ta tempen på vad kunderna tycker och tänker. Som sista punkt får hyresgästen gärna ge uttryck för egna synpunkter. De som tar tillfället i akt brukar ta upp återvinning och sopsortering.

Ja, man vill helt enkelt återvinna och sortera mera. På papperet vill säga. Men inte i praktiken. För en månad sedan visade Maken stolt upp soprummen. Ommålade och uppfräschade. Men tydliga skyltar om var man skulle lägga vad. Tidningar här, hårdplast där. Glödlampor här, batterier där. Metall där och brännbart här. Med bilder så man behöver inte ens vara läskunnig.

Men hur ser det i verkligheten? Folk vill inte alls sopsortera. Möjligen sopsabotera. Har man burit ner tidningarna i en plastkasse, så åker den med i pappersinsamlingen. I kärlet för hårdplast kan man hitta vad som helst. Träreglar, spackel, tyg, tidningar, kuvert, cement. Flaskor ställer man bara innanför dörren.

Men kan det inte vara så att de som vill sopsortera gör rätt? De som slänger saker på fel ställe har aldrig uttryckt någon önskan om att återvinna. Så skulle det kunna vara, men varför gör man då en ansträngning över huvud taget? Som att bära ner det till återvinningen när man lika gärna kunde slänga sakerna i soporna.

Härom dagen stötte Maken på en hyresgäst, som uttryckte sin glädje över att fastighetsägaren hörsammat önskemålet om utökad sopsortering. Men när han gjorde sin vanliga lov till soprummet för att rätta till de värsta övertrampen, hittade han en plastback bland hårdplasten. I backen låg en hög med tidningar. Alla adresserade till den nöjda hyresgästen som han just stött på.

Inte undra på att han tappat tron på mäskligheten.

2 reaktioner till “Man behöver inte vara kärnfysiker

  1. Jag är lite knäpp och sorterar och städar efter andra. I tidningsinsamlingen hos oss ska inte papperskassar ligga med så någon vänlig själ hade tömt kassen som var islängd. Då kom det klagomål att någon snokar i tidningsinsamlingen.

  2. Jag tillhör också städpatrullen. Snyggar till på toan när det ligger papper på golvet. Torkar ur handfatet med pappershandduken. Det går liksom av bara farten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s