Dagens åsiktstaliban lider av attitydinkontinens

Nu sällar även jag mig till kören. Alltså till de som inte applåderar Språkrådets nyordslista för 2011. I mitt tycke var det bara ett enda ord, som jag tyckte var riktigt bra. Och det var vobba. Alltså att ta som man hand om sjuka barn samtidigt jobbar hemma eller på distans. Det har jag gjort flera gånger i år utan att ha en aning om det.

Flipperföräldrar fåre duga. Som motsats till curlingditon. Men somligt känns inte särskilt nytt. Foliehatt och robothandel till exempel. Eller dumpling. Kinesiska degknyten har väl hetat så i alla tider? Jag vet säkert att de hette så redan 1991. I filmen Fisher King från det året käkade man dumplings. Så det så. Möbelhund är dessutom ett inregistrerat varumärke. Inte ett nytt ord. En goolesökning ger över 90.000 träffar.

Annat är ganska självklara sammansättningar och känns inte särskilt nyskapande. Som lunchdisco, kapselbryggare, otrohetsdejtingskräpbot, slöjböter och brännsopor.

Sämsta orden är de som beskriver någon som inte känns särskilt vanligt eller allmängiltigt. Som terja. När hade jag eller de flesta andra anledning att terja senast? På den frågan svarar jag: Aldrig. Om den typen av ord ska slå, måste de få en överförd betydelse. Inte bara beskriva det som fotografen i fråga gjorde sig skyldig till. Säpojogg och juholtare ter sig ungefär lika meningslösa.

Tjejsamla är en annan obegriplighet. Innebörd enligt SvD: Ägna sig åt samlande, men inte så intensivt utan bara så att man nöjer sig med några stycken av det man samlar på. Låter riktigt mesigt och ska man dra slutsatsen att tjejer gör saker lite halvhjärtat?

Lyssna in borde verkligen inte hamna på någon nyordslista. Snarare väldigt högt på floskeltoppen. Och bröllopsklänning ska man absolut inte uppmärksamma. Utan tiga ihjäl eller motarbeta. Om man vill kalla sig Språkråd.

Nu funderar jag på att antingen planka eller uggla, som en annorlunda avslutning på den här dagen. Och lägga ut ett kort på aktiviteten. Bort med plankning eller uggling. De känns inte alls som svenska ordkonstruktioner.

Annons

6 reaktioner till “Dagens åsiktstaliban lider av attitydinkontinens

 1. Det här känns för mig ganska nära när Charlie Söderberg driver konsumentfrågor. Han går egentligen inte själv på rea men har en idé om hur det nog går till. Han köper inte TV hos de stora kedjorna heller och han flyger absolut inte med Ryan eller någon annan heller utan at läsa de finstilta. Men han har även där en aning om hur han tror det går till. Och så gör han program och kommentarer utifrån det.

  Här är samma sak. Ett språkråd som inte alls brukar de här orden. Men skaffar sig kunskap, på något sätt som jag inte vet, om att nog andra gör det. Medan vi som är närmare det talade normalspråket inte alls känner oss hemma. Och därför egentligen inte behöver bry oss.

 2. Språkrådet har inget normerande uppdrag, därav en sådan lista. Man iakttar vad man ser, men självklart är inte språkbruket jämnt utsmetat över alla grupper. Men vad är det? Det jag kan invända, och det är en teori which is mine, är att slängiga bloggare och twittrare med fingret i luften får alltför stor betydelse. Sökträffar är inte allt här i världen.

 3. Cruella; du menar alltså att de där pr-och it-pojkarna som ligger ute på twitter med sin oumbärliga information påverkar Språkrådet hårt? Är det där som de nya orden som man varken ser i media eller på ordinärbloggarna, oberoende av ålder, hittas på? Av medelålders manliga pr-konsulter i Stockholm och deras svans?

 4. Min teori är att folket på Språkrådet gör som många: utgår från sig själva. Det som är nytt för dem är nytt för hela mänskligheten. Jag utgick från mig själv i fallet möbelhund, men ställde frågan till Maken: Vet du vad en sån där fyrhjulig platta heter, som man använder när man flyttar möbler? Det hade han full koll på. För mig var det en nyhet tills jag googlade på saken.

 5. Hej! Vilken intressant blogg du har! Roligt att du kommenterade hos oss så att vi hittade hit!
  Gott Nytt År!

  Önskar Maria på networkingblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s