Våtutrymmen

Det finns badrum och det finns badrum. Som vårt pluttlilla hemmavid till exempel. Det som rest sig ur askan av tre garderober och där vi förutom toa, handfat och duschkabin, klämt in tvättmaskin och torktumlare. Utrymmet är så trångt att man bara kan vistas en och en i det. Möjligen två, om en står inne i duschen.

Badrummet på här hotellet är så spatiöst att jag skulle vilja ta med det hem. Om det bara ginge. Över åtta kvadratmeter uppskattar jag det till. Nästan lika stort som barnens rum. Och som ni kan se på bilden rymmer det förutom toa, två handfat och en bidé. En av mina favoriter bland porslinspjäser.

Mellan 1974 och 1992 bodde vi i tre olika hyreslägenheter och alla tre var utrustade med en bidé. En ren välsignelse för fertila kvinnor, tyckte jag som var det på den tiden. Det var lätt som en plätt att hålla sig ren både här och där.

När min kollega Åke skulle bygga om sitt badrum för några årsdan, frågade jag om han skulle satsa på bidé. Aldrig i livet, sa han. Något så onödigt skulle inte komma över hans tröskel. Har du frågat din fru? tänkte jag i mitt stilla sinne.

I det här stora badrummet här finns det också en dusch. Men den är bra mycket större än den hemma, som är på 0,70 * 0,90. Här är den ungefär på 1 * 1,5 och rymmer lätt två personer. Om man skulle känna för det.

Engreppsblandarna på handfaten och bidén har dessutom en liten skojig touch. De är utformade som joysticks. Och eftersom det här trots allt är Afrika så är varmt inte åt samma håll på dem. Så det gäller att gå varsamt fram. Både mot sitt eget skinn och vattenåtgången. ‘Cause water is presious here.’

Annons

7 reaktioner till “Våtutrymmen

 1. 70-talsbadrummen minns man, speciellt de som fanns i standardvillorna som syskon och annat skaffade sig. Stora var de, badrummen alltså, och mitt emellan toa och handfat stod bidén, belamrad med badankor/leriga stövlar/använda handdukar/diverse. Själv har jag aldrig bott med bidé, nybygget i Rågsved 1983 var t ex inte utrustat. Största lyxen jag varit med om var det stora helkaklade duschrummet vi hade i Göteborg. Med toa som i en alkov bredvid. Plus ett normalbadrum med badkar i andra ändan av hallen. Tio gånger hellre, nej hundra gånger hellre, en bra extradusch när man är många, än en bidé. Jag minns duschrummen i källaren på de där 70-talsvillorna också. Plasttapeter som släppte från fästena, trätrallar som blev allt rankare och ruttnare med åren, unk och fukt. För det var där familjerna hölls och köade, för det var ju där den bra duschen fanns!

 2. Mina bästa våtutrymmen var i fyran i Solberga; en separat gästtoa och ett enormt badrum. Med plats för en dusch, badkar, handfat, toalett, bidé, tvättmaskin och centrifug plus två torkhissar, en ovanför badkaret och den andra ovanför tvättmaskinen. Det lär vara svårslaget i en hyreslägenhet byggd samtidigt med miljonprogrammet. Jag dregglar bara jag tänker på det.

 3. Det lilla duschrummet vi har skulle inte rymma en bídé även om vi hade velat ha det. Jag har det i stället så bra att duschslangen sitter perfekt till i förhållandet till toan. Funkar mycket bra.

 4. Mitt nuvarande är inte så dumt heller. Större än det rum som delades av mina flickor innan vi gav upp och flyttade till större när de var åtta och nio. Men utan fönster. Badrummet i Årsta var normal 40-talsstandard. Men hade ett så fint fönster med en bred nisch.

  Jag tror, att om man bott med dass på gården och diskbänk med bara kallvattenkran tills man var 20, så förblev bidén en överkurs.

  Hade en lite yngre kollega på en redaktion för länge sedan, han var uppväxt i de allra sista helt omoderna landshövdingehusen i Göteborg, det här var hans första utflykt hemifrån. Vi kunde stå i en annan kollegas lägenhet och spana ner i hans lya. Där han stod om kvällarna vid diskbänken i köket och borstade tänderna och blaskade av sig, hängde handduken på elementet efteråt. Undrar om det inte fanns bidéer i det bostadsområdet. I alla fall stora badrum även i ettorna.

 5. Cici: Jag skulle gärna göra likadant om det inte vore för att det bara finns kallvatten på den sida av barummet som toan står.

  Annaa: När vi flyttade till kvarteret 1992 saknade flertalet smålägenheter dusch och badrum. Toaletter fanns, men folk i ettorna och tvåorna fick duscha i källaren. Men för 10 år sedan gjordes en total ombyggnad och hyrorna tredubblades säkert. Det var inte många som hade råd att flytta tillbaka.

 6. Blev lite förvånad när du skrev om ert lilla ombyggda badrum. Varför har jag fått för mig att ni bor i ett av de nyare husen i de där kvarteren?

 7. Vårt hus är byggt 1903 och ursprungligen fanns det inget badrum. Bara en torrtoa. Huset köptes egentligen för att rivas och bygga helt nytt, men ockupationen av kv Mullvaden satte stopp för det. Badrummet kom till vid renoveringen 1976.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s