Detour

I går voro vi på utflykt, inte i Lilljansskogen, men väl till ön Fogo. Den enda ön i ögruppen som har en aktiv vulkan. Vi flög för att komma dit. I ett litet, litet flygplan som tog 19 passagerare. Och utan avskärmning mellan cockpit och passagerardel. Andrestyrman fick köra en snabbvariant av säkerhetsgenomgången.

Vi har flugit i mindre kärra men det räknas nästan inte. Det var 1970 och Makens storebror hade just tagit flygcertifikat och ville visa allt han lärt sig. Vi råkade vara hemma i föräldrahemmet när han kom viftade med sitt intyg.

Efter 20 minuter med fallande lövet och loopar, en överdrift men det var så det kändes, sa Maken till på skarpen att det fick vara nog. Men Klas lyssnade inte på det örat och det fick till följd att Maken spydde ner planet med dagens lunch, majsomelett.

Klas landade planet på ett flygfält ute på Ekerö och städade kabinen hjälpligt medan han svor över sin lillebror. Skyll dig själv, som inte slutade i tid, tänkte vi. Sen den dagen har vi aldrig fått flyga med Klas. Och Maken har vägrat äta majs. Upplevelsen med kornen som trängde ut genom näsen blev för mycket.

Åter till flygturen till Fogo. De flesta öarna i ögruppen har fått sitt namn efter den helgondag de upptäcktes. Eller rättare sagt återupptäcktes. Ön Santa Luzia siktades följaktligen den 13 december 1461. Ön Fogo hette först San Felipe, men i och med ett stort vulkanutbrott 1680 bytte ön namn. Fogo är portugisiska för eld.

Vår guide på ön, en svårmodig man i 30-årsåldern, var precis som de flesta män i turistnäringen: lite tafatt och tillbakadragen. Man fick nästan dra ur honom information. Ändå pratade han väldigt bra engelska.

Tordagen var en lokal helgdag för helgonet Santa Fatima. De flesta i huvudorten var samlade till mässa på torget utanför kyrkan.
– Är du katolik? frågade guiden mig när vi passerade folkmassan.
– Nej, det är jag inte.
– Men du tror väl på Gud. Det måste man. Speciellt här, där livet är så hårt.

Och livet på Kap Verdeöarna är verkligen hårt. Arbetslösheten är enorm och familjerna stora; fem till åtta barn. Eftersom många män emigrerar håller sig de kvarvarande med flera fruar. Rekordet i storfamilj på ön Fogo har tydligen en 46-årig man som har 47 barn med fem fruar. Och de män som emigrerat har familjer både här och dit de flyttat.

– Nästa år blir det en ny lag om minimilön, sa guiden och lät glad för det. Och vilken nivå kommer den ligga på? Den svindlande summan av 15000 escudos, det vill säga ungefär 1500 kr. Men för den som jobbar domestic, det vill säga i hem, blir det bara 1000 kr per månad. Och jag som gnällt över 1,23 % löneökning. På en lön som är x antal gånger deras minimilön.

Gruppen vi åkte med var av olika nationaliteter; finnar, svenskar, fransmän och spanjorer. Tre, fyra stycken av var sort. Så med på trippen var en kvinnlig guide, som pratade fransk och spanska. Hon var desto mer pratglad och framåt än den manlige guiden. Så hon fick alla i bussen att sjunga allsång. Bland annat en visa som jag antar beskrev Kap Verdeöarnas skönhet i allmänhet och Fogos företräden i synnerhet. Och ivrigaste deltagarna i sången var fransmännen.

Vulkanen då? Som är nästan 3000 m hög. Jo, den höll sig lugn medan vi var där. Rent statistisk brukar den få ett utbrott var 50 år. Senast  var det 1995.

Så vi klarade oss helskinnande.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s