Prislappar

Utanför Södra station brukar det stå en kille med ett torgstånd. I förra veckan sålde han trattkantareller för 80 kr kilot. Jag köpte ett halvt kilo som vi raskt mumsade i oss. Och när jag tänker på vår egenplockade svamp är 80 kr riktigt, riktigt billigt-

Bilhyran gick på 550 för två dagar. Alltså 275 för svampplockardagen. Plus 100 kr för bensin fram och tillbaka till Grödinge. Låt säga att vi plockade 1 kg tillsammans. Det blir svamp för 375 kr kilot. Bra mycket dyrare än svampen utanför Södra station.

Men å andra sidan är det större nöje att plocka själv. Man får vara ute i naturen, riskera att gå vilse, få svampögon så att man hittar de små rackarna, känna jägarens blodsmak i munnen när man hittar en riktigt stor population, diskutera angelägenheter som svampknivens vara eller inte vara eller  hur en riktig svampskog ska se ut. Och efteråt leta fästingar på varandra.

Sånt finns det ingen prislapp på.

Annons

5 reaktioner till “Prislappar

 1. Nä, sånt är obetalbart. Särskilt det där m fästingarna, vilken spänning, känns som rysk roulette. TBE eller Borelia

 2. Det är alltid bra att få avskräckande exempel. Jag tycker inte ens svamp är särskilt gott längre. Vet att jag klagade redan för många år sedan, jag lyckades inte få till någon bra smak. Jag tror helt enkelt att jag väntade mig det skulle smaka mer.
  Men det är bra det där med att hyra bil. För att fatta vad bil kostar. Vi hade en kooperativ bil. Betalade efter en all inclusive-taxa en gång i månaden. Jag minns fortfarande förvåningen när jag upptäckte vad det kostat att åka till Ikea och köpa några småsaker, som vi lika gärna kunde ha tagit på bussen, och att ta en tur uppåt Bohuslän en lördagseftermiddag och titta in hos några vänner på en fika. Vi hade ju inte velat vara utan den där turen men stirrade på varandra och sa ”sånt här gör folk hela tiden!”

 3. Risken är väl att mycket att kantarellerna som säljs är plockade i öststaterna, och frågan är vad dom då kan innehålla. Men för enstaka tillfällen spelar ju inte det någon roll. Gott är det med kantareller, mindre roligt med fästingar, som tack och lov är ganska sällsynta i mina trakter.

 4. FruH: Eller som pest eller kolera. Några fästingar har vi inte hittat. Ännu. Däremot flera myggbett.

  Annaa: Vi gjorde det överslaget med en odlingslott vi hade några år och kom fram till att grönsakerna därifrån hade ett svindlande kilopris.

  Cici: Det är sant, man kan inte alltid veta var svampen är plockad. Men som sagt, det är ingen basföda precis.

  Lisbeth: Ja, jag vet inget mer avstressande än att promenera. Synd bara att skogarna ligger så långt ifrån mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s