Barnfritt

Makens arbetsledare skulle ägna delar av helgen åt sin mammas 75-årsdag.
– Inte för att det spelar någon större roll. För tanten är helt väck och kommer inte ihåg sina egna barn. Sa han. Och vi tänkte att om 15 år kan vi vara där.

Vi ägnade helgen åt annat än födelsedagar och hyrde en bil istället. Själva hämtningen av bilen kunde platsa i en Tatifilm. När vi hyr bil brukar vi göra det på Shellmacken på Folkungagatan. Ägaren heter Owe och är numera en gammal man, som virrade till det hela rejält.

Först hämtade han ut fel bil från garaget. Inte den vi skrivit kontraktet på. Då ställde han ifrån sig den bilen uppe på trottoaren och småsprang tillbaka till garaget. Och kom ut igen. Utan bil. Sen fortsatte språngturen till garage nummer två. Där stod den rätta bilen men när Owe skulle backa ut den hakade vänster backspegel i dörrfodret så att backspegeln gick av.

Då tröttnade den unga killen på macken och ändrade kontraktet så vi kunde ta den första bilen. Några kunder frågade om den gamle mannen jobbade där.
– Nej, han bara är här ändå.
Stackars Owe! Annat var det när han var i sin krafts dagar och startade bensinstationen. För 50 år sedan. Nu är han bara en blek skugga av sitt forna jag. Som omgivningen betraktar med överseende. Och då tänkte vi – snart är vi där.

Vi tog bilen for till Södertälje för att titta på husbil. Makens plan var att lägga ett skambud på en bil som visserligen inte gått några mil men inte blivit såld på två år. Vi får se om det blir någon affär.

På hemvägen stannade vi i Skärholmen och köpte lammkött på Munirs livs. En affär där det är lätt att inbilla sig att man hamnat utomlands. I köttdisken trängs lammtestiklar med komage och hela fårskallar med stora oxtungor. Vi brukar hoppa över den typen av delikatesser och istället ladda med lammkött. För det finns alltid färskt lamm något vi uppskattar.

Söndagen spenderade i svampskogen i Grödinge. Där höll vi på att gå bort oss. Inte precis vilse, men vi hittade inte var vi hade ställt bilen. Vi travade runt i mossan och kom ner på en grusväg, som vi trodde var den väg som vi hade ställt bilen på, men det visade sig att den var en en helt annan väg som utgick från den väg vi parkerat bilen. Och det gjorde att vi gick åt fel håll.

Men till slut hittade vi rätt och mycket svamp blev det. Kantareller, fårticka, röksvamp, soppar och framför allt trattkantareller. Över fyra liter rensad svamp. Så nu har jag lite i frysen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s