Lite annat

Tänk att jag alltid ska överdriva. Som i förra inlägget. Riktigt så enahanda liv har jag inte. I onsdags mellanlandade jag till exempel på Pressbyrån vid Ringen. Och det var jag verkligen inte ensam om. Folk köade nästan ända ut till ytterdörren. Alla i samma ärende: att införskaffa åkmedel på SL eftersom priserna gick upp 1 september. Själv hamstrade jag fyra åkremsor och sparade på så sätt hela 80 kronor.

I fredags tog jag vägen förbi Bolaget. Där det också var knökfullt och långa köer. Mannen framför mig i kön luktade alkohol och jag undrade hur det skulle gå för honom och hans tio öl. Det gick inte bra. Killarna i kassan på Rosenlundsgatan känner sina löss på gången.

– Hur mycket har du druckit?
– Ett par bira. Högst.
– Du menar minst. Och ta inte det här personligt, för det handlar inte om dig. Det handlar om Svea rikes lag. Enligt den får vi inte sälja något till synbart påverkade personer. Och jag ser att du är påverkad.

Och på Svea rikes lag biter inga argument så mannen lommade iväg ut.

Lördag
Då gäller ett helt annat schema än på vardagar. Ingen klocka som väcker utan jag får sova tills jag vaknar. Vilket brukar betyda 5:45, alltså en kvart senare än annars. Idag lyckades jag somna om och slog upp ögonen igen vid sjutiden. Bubblade bubbelvatten, drack och läste DN.

La mig i soffan och började läsa Högre än alla himlar av Louise Boije av Gennäs. Insåg efter 15 sidor att jag är totalt förstörd av alla hårdkokta deckare jag vanligtvis brukar underhålla mig med. Vilket svammel. Kom till sak. Allas dessa passivverb och perfektparticiper. Men jag kanske vänjer mig. Eller så gör jag det inte.

När jag öppnade kylskåpet såg jag plötsligt insidan med nya ögon. Fy fabian, tänkte jag och undrade vilka snuskiga livsformer som dolde sig där. Dags för Utrensning med stort U. Jag gjorde några fina fynd. En burk dijonsenap med bäst före datum maj 2005, apelsinmarmelad av märket Signum också från 2005, arnikaliniment 2006, tomatpuré 2008, kycklingbuljong 2009 och ketchup där datumet var oläsligt. Men det blev fint när det var städat och klart.

Efter det övergick jag till tvätt och att bädda rent i sängarna. Och fixade frukosten. Sen ringde Tvåan och undrade om jag kunde tänka mig att ta Sally till lekplatsen vid Mariatorget. Själva låg hon och Svärsonen i bingen, snoriga och febriga.

Det kunde jag och Stella hängde på. Sally bakade sandkakor, gungade och åt glass. Sen gungade hon och bakade kakor. Treåriga tvillingarna Alma och Vera var lite vilda och kastade sand på allt och alla inklusive Sally och mig. Deras pappa försökte få dem att säga förlåt. Utan större framgång. Sen gick vi hem var och en till sitt.

Jag fortsatte tvättande, drog en repa med dammsugaren och förberedde morgondagens utflyktsmat. Fixade en lunchsallad och vek in tvätt. Fyllde diskmaskinen och drog igång disken. Läste Södermalmsnytt och blev upprörd över att trafikplanerarna inte såg några problem med cykel- och gångtrafikanterna. Inte ens på Götgatspuckeln där det är rena Vilda Västern. Stockholmarna är bara inte vana vid att cykel- och gångtrafikanter samsas om samma utrymme, var deras argument.

Då kom Maken hem från sin shoppingtur där han bland annat köpt AB. Då la jag mig i soffan och läste den. Sen hängde jag underlakanen. Och nu börjar jag så smått fundera över vad det blir till middag. Om det blir någon.

6 reaktioner till “Lite annat

 1. Tack för inspirationen, jag måste också rensa i kylskåpet. Hoppas den håller i sig till i morgon, för i kväll orkar jag inte.

 2. Oj, vad du har jobbat idag! Jag är imponerad. Själv har jag bara sett friidrott och stickat på en koftärm. Hopas att det blir middag och att det blir nåt riktigt gott. Det är du värd.

 3. Skulle förstås köpt ett par remsor. Men jag var så upptagen med att påminna en kompis om att han skulle se till att fixa nytt kort, hans gick ut den 1 september, att jag glömde bort mig själv. Han gjorde i alla fall som många andra, köpte ett tremånaderskort och sparar därmed in hela 300 spänn under hösten.

 4. Det var en effektiv lördag, men kliver man upp tidigt så blir det så. Har du läst hela 15 sidor i den boken? Det var årets lågvattenmärke för mig. Jag gav upp efter två sidor av beskrivningen hur vinden drog genom Stockholm. Fast jag bor ju inte i Stockholm heller. Sen bläddrade jag fram till dialog och provläste några sidor. Insåg snabbt att jag inte stod ut med den heller. Vande du dig?

 5. Jag glömde köpa några usb-minnen, de har också blivit dyrare 1 sept. Kanske ska rota igenom väskor och lådor efter de där som försvunnit, det kan bli rena förtjänsten.

 6. Ullah: Äsch, kylskåpet springer inte bort så skjut upp insatsen om orken saknas.
  #1: Jag minns din OS-stickning. Själv har jag kommit av mig på stickfronten.
  Annaa: Så osjälviskt av dig. Ska du inte kräva lite påminnelseavgift?
  Lotten: Nej, jag har inte vant mig. Men inte heller tagit upp läsningen. Jag brukar ge böcker 40 sidor innan jag bestämmer mig. Eftersom jag bor i Stockholm hängde jag lätt med vinden över stan.
  Rutan: Jaså, det hade jag noll koll på. Men jag använder å andra sidan inte usb-minnen särskilt mycket. Mest bara som transportmedel mellan olika maskiner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s