Be careful out there

Som om jag inte visste det tidigare, men det finns riktigt otrevliga människor därute. Helt skrupelfria personer som inte drar sig för att utnyttja och lura andra. Tack och lov är de inte så vanliga men det hjälper knappast deras offer.

Maken fick en signal på jobbluren i eftermiddags. En kvinna presenterade sig och sa att hon ville hämta ut nycklarna till lägenheten hon skulle flytta in i.

– Vilken lägenhet?
– I 110:an på två trappor.
– Det var konstigt. Jag brukar alltid bli aviserad från hyresavdelningen när det är nya hyresgäster på gång.
– Jamen, jag står ju utanför porten med kontraktet i handen.
– Vänta ett tag, så kommer jag.

Kvinnan hade mycket riktigt ett hyreskontrakt i handen. Med hyresvärdens logga och allt, så Maken gick in på sin expedition och ringde upp uthyresansvarig, som sa att saker och ting nog inte stod rätt till.

– Skanna in kontraktet och mejla det till mig. Och det gjorde Maken.
– Det här är inte vårt kontrakt, sa ansvarig på huvudkontoret.
– Nä, säg inte att jag blivit lurad, sa kvinnan med kontraktet.

Och sen vek sig benen på henne. När hon lugnat sig något kom hela den sorgliga historien. Kvinnan kom från Östersund och hade just skilt sig. Före detta maken hade köpt ut henne för 100.000 från deras gemensamma hus. Pengar som hon hade använt för att skaffa lägenhet i Stockholm. Svart.

”Mäklaren” hade till och med visat henne lägenheten. Något som nuvarande hyresgäst så här i efterhand ställde sig helt oförstående till. Mäklarkontakterna hade varit flitiga ända tills igår när han fick pengarna. Då blev det tvärtyst.

Den olyckliga kvinnan fick en del att rodda med. Stoppa en sängleverans och kontakta flyttfirma som skulle komma med flyttlasset imorgon. Dessutom skulle den femårige sonen börja på ett dagis här i närheten på måndag.

– Jag har inte ens pengar till att sova någonstans. Och hur ska jag förklara det här för min före detta man? Han, som redan är galen på mig.

Hon som är hyresansvarig, var riktigt empatisk och sa att hon skulle önska att det fanns något att erbjuda det stackars offret. Men så var tyvärr inte fallet.

11 reaktioner till “Be careful out there

 1. Det skulle kunna ses som en sedelärande historia om hur man inte skall skaffa lägenhet, men för kvinnan är det ju en tragedi. Undrar hur det gick för henne.

 2. Vilken sorglig historia! De här hyreshajarna härjar över hela världen har jag förstått, i storstäderna där det är stor efterfrågan på bostäderna. Dottern svarade en gång på en annons och det lät så himla bra, bilder och allting. Men det var något som inte kändes riktigt rätt. Kanske tur att jag är stockholmare från början, för på den adressen som uppgavs visade det sig att det låg ett hotell. I telefonen lät personen väldigt trovärdig.

  Hoppas att dom kan sätta fast bedragaren, även om chansen är minimal.

 3. Jag såg ju en del under mina 1½ år i bytessvängen. Tjejen som ville byta till sig ett förstahandskontrakt mot ett andrahands. Och t o m hade mage att bli aggressiv när man sa nej. Antar i besvikelsen över att hennes plan inte skulle gå i lås. Mannen som råkade lägga ut bilder på helt fel lägenhet. Desperation också. Någon som förmodligen lagt ut kompisens bostadsrätt mitt på söder som ett practical joke och sedan prickat för helt omöjliga krångliga byten. En kvinna som hängde i som en terrier, också aggressiv och som inte ville förstå att hon inte skulle få en stor renoverad trea på Folkungagatan för sin etta i Hässelby Gård, det var jag som blev utnämnd till ond när jag försökte övertyga henne om att bytet inte fanns, att det bara var ett skämt.

  Affären du beskriver tycker jag låter mer än skum. Hur kan man missa att någon är och tittar på ens lägenhet?

  Dottern har under sitt lägenhetsletande i olika länder råkat ut för mycket skumma annonser, hon blev expert på att känna igen formuleringar till slut. Insåg i efterskott när hon blivit mer luttrad att rummet som hon var så ledsen över att ha blivit blåst på i sista sekunden var en fejk, förmodligen hade uthyraren blivit misstänksam mot hennes frågor.

 4. Ullah: Ja, verkligen. För man lider med den stackaren.

  Cici: Man kan inte vara nog försiktig. Även om man kan tycka att den som sig i leken ger … så är det sorgligt för den som drabbas.

  Annaa: Desperata människor letar efter halmstrån och det vet skummisarna uppenbarligen. Och folk från landet känner antagligen inte till hur hårt det går till på bostadmarknaden i storstäder. Ettans fru var lite missnöjd till att börja med över bostaden på Hornsgatan. Hon insåg inte vilken fluns de hade haft. I Borås kunde man välja och vraka.

 5. Nej vad hemskt. Svårt att fatta när man sitter i lilla trygga Sundsvall eller är jag blåögd. Det finns kanske här med. Det har blivit besvärligt att handla idag. Både vitt och svart. Blocket är ju ett ex. som man tidigare kunde kontant betala på men inte skull då jag det idag.
  Lite av heltidsarbete att söka billiga inköp och samtidigt inte bli lurad. Tur att Ica och Coop finns för dagligvaror
  Ha en fin kväll

 6. Alla ska absolut till innerstan också. En kompis fick för resten ta över sin pappas plats i HSB:s hyreskö. Pappan hade stått i 50 år! Nu efter ytterligare 1½ år kom första erbjudandet på förstahandskontrakt på Söder, en relativt dyr liten tvåa vid Skanstull.

 7. Lisbeth: Jag har köpt en del böcker på Blocket och det har alltid funkat. Men det var ett tag sen.

  Annaa: Ja, varför är det så viktigt med innerstan? När det finns trevliga förorter. Jag var fullkomligt nöjd med att bo i Solberga 1976-1992. Trots att det knappt fanns en livsmedelsbutik värd namnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s