Tvärtom

Att saker och ting ändras under tidens gång är ingen nyhet. Snarare en självklarhet. Men somligt ändras mer än annat. Det går från ofarligt till livsfarligt eller tvärtom.

Ta det här med ägg till exempel. För 30 år sedan var det livsfarligt att sätta i sig ägg. Kolesterolet skulle förr eller senare göra att kärlen beckade igen och hjärtsnörp hotade. Nu däremot finns det nästan inget som är nyttigare. Det perfekta livsmedlet menar somliga.

Och jag är trendkänslig. Under många år hade jag nästan aldrig ägg hemma. Möjligen om jag skulle baka eller steka pannkakor. Men i dagens kylskåp har jag alltid ägg och äter åtminstone ett ägg varje morgon.

När våra barn var små sov de helst på mage. Nästan alla barn gjorde det eftersom BVC och andra bättre vetande rekommenderade det. Barnen somnade lättare, håret nöttes inte bort och bakhuvudet blev inte så platt. Numera är det precis tvärtom. Det kan vara direkt livsfarligt att låta barnen sova annat än på rygg.

En annan sak som ändrats när det gäller barn är barnvagnarna. Speciellt överdraget till liggvagnar. Förr i världen skulle man inte ha överdraget på annat än vid regn och snö. Och aldrig, aldrig någonsin ha den där rutan med genomskinlig plast i uppspänt läge. Om ni fattar vad jag menar. Då låg ju bebisen och andades samma luft hela tiden.

Jag ser dagligen barnvagnar där överdraget är på och plastflärpen uppspänd mot suffletten. Dagens vagnar tål tydligen inte vatten så om det regnar så plastar man in hela ekipaget. Och då undrar jag hur det står till med syrehalten i luften som bebisarna ska andas?

Annons

2 reaktioner till “Tvärtom

  1. Och inte har barnen plattare huvuden nu än förr! Jag har ett jämförelsematerial och kan garantera att Mellans huvud snarare är rundare än Äldstas. Fast man vet ju naturligtvis inte hur runt hennes huvud skulle varit om hon inte legat på det. Fantastiskt med det där magliggandet, enda argumentet vår barnläkare hade var att barnet skulle riskera att kvävas av sina egna spyor om det låg på rygg.

    Jag har också noterat de där inpackade vagnarna. Har mer än en gång haft lust att gå fram och säga till den beskyddande föräldern, för det handlar väl om det, att skydda barnet, att det nog är förfärligt varmt där inne under all plasten. Syret räcker nog en bra stund, men värmen stiger!

    Såg en diet i dammagasinet med massor med ägg. Visar hur mycket forskarna måste ha på fötterna innan det blir rätt. Och stackars min farbror, han smäckte ju under några år i sig massor med ägg för att han skulle dö lite fortare. Kanske höll de honom vid liv i stället. Tillsamans med de danska wienerbröden han lättade upp tillvaron med.

  2. Brorsans grabb hade märklig huvudform, som nyfödd. Han vägde nästan 5 kg och förlossningen var vedervärdig. Huvudet klämdes ihop så att skallbenen gick omlott. Men när han var två år såg han helt normal ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s