Typiskt västkustskt

När vi åt middag på Ålandsbåten satt den en familj vid grannbordet. Tre generationer med mamma, pappa, två pojkar och mammans föräldrar; mårrmårr och mårrfarr. Så sa de på sin dialekt. 

Mårrmårr fyllde år och mårrfarr föreslog att de skulle sjunga.
– Nej, nej, sa mårrmårr. Det är så pinsamt.
– Då viskar vi för dig.

Och så gjorde övriga familjen. Visksjöng sig igenom Ja må hon leva och hurrade så det knappt märktes. Tyst, så att mårrmårr inte behövde få alla blickar på sig. Lite gulligt.

8 reaktioner till “Typiskt västkustskt

 1. Hur gulligt som helst. Precis så som vår släkt kunde ha tagit sig till men utan morr.
  Bra tips. Det ska jag använda när min systers son fyller 30 om 2 veckor. Honom får man aldrig sjunga för
  Ha det bra

 2. Kan riktigt höra de västkustska tonerna dallra återhållsamt i restaurangluften. Det är soligt med dialekter och en västkustbo går inte att ta miste på. Signifikativt är annars att dom svär så förbannat!

 3. Kan riktigt höra de västkustska tonerna dallra återhållsamt i restaurangluften. Det är roligt med dialekter och en västkustbo går inte att ta miste på. Signifikativt är annars att dom svär så förbannat!

 4. I min barndom sa man morrmorr och morrfar i den västkustska staden. Sedan slutade vi med det. I alla fall min familj, i alla fall jag. Nej, jag tror inte att det var bara jag, jag tror dialekten förändrats. I Göteborg sa alla mormor och morfar. Mina barn tycker det låter väldigt konstigt med morrmorr.

 5. #1: Nej, de hade rullande r och lät mer åt göteborgshållet. Fast inte riktigt lika goa.
  Lisbeth: Lycka tll!
  Cici: Jag hörde inga svordomar. Däremot hade mårrfarr en peruk som såg fördjävlig ut.
  Annaa: Ja, det är nog så att dialekterna utslätas mer och mer. Överhuvudtaget närmar sig talet skriftspråket mer och mer. Inte ens söderkisarna låter som de gjorde för 40 år den.

 6. Kollade upp lite med systern. Hon blev misstänksam så fort jag började fråga, anade att det var kritik mot hemstadens dialekt som skulle komma. Lirkade i alla fall fram att hon minsann säger både mårrmårr och farrmårr, med kraftig betoning på första stavelsen, hon har aldrig i sitt liv hört någon säga något annat i Uddevalla och är tveksam om det verkligen finns någon i större delen av Sverige som säger något annat. Så det så. Det är alltså bara vi i Stockholm som gör oss märkvärdiga genom att uttala o-ljuden som just o.

 7. Det kanske är så. Att Stockholmarna är avvikarna. Det skulle inte skada om man fick höra lite fler människor från Fjugesta, Norrköping eller Hudiksvall prata i radio och tv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s