Husbil 2011 – teknikaliteter

Enligt expertisen blir man 30% dummare under en semester. Men jag tror inte att det gäller ledighet i husbil. För du utsätts ideligen för utmaningar.

På en vanlig bilsemester behöver man bara hålla reda på att det finns soppa i tanken. Nu har vi diverse tankar i tankarna. Färskvatten in, gråvatten ut. Toan in och toan ut. Och hittills har vi bara behövt bekymra oss om ettan.

Två batterier; en för bilen och en för bodelen. Och gasolen, hur i hela världen gör vi om den tar slut? I övriga Europa har man andra system och kopplingar.

På campingar kan man koppla upp sig på elnätet. Det känns bra för då sparar man på gasolen.
– Voulez vous 6 ampere eller 10 ampere?
– Ein kilo Watt Stunde kostet ein €. Wie viel brauchen sie?

Men hallå, jag har ingen aning. Ge mig bara den styrka och mängd jag antagligen behöver. Ska man verkligen behöva damma av gamla fysikkunskaper i min ålder?

Datorn drar 65 Watt så den är grön. Värre var det med vattenkokaren vi köpte. Den var på 2200 Watt. På min inrådan eftersom jag vill att kokandet ska gå fort. Och det var ett misstag. Poff, sa det och elsystemet tvärdog. Vi ägnade över en timme åt felsökning innan vi fick klart för oss att det var säkringen i elstolpen som hade smällt. Tack och lov.

Nu har vi ström med 6 ampere, bilbatteriet på 13,3V, bodelen på 14,2V, färskvattnet på ¾ fyllnadsgrad, gråvattnet på leer, toan nytömd. Dessutom är disken diskad, tvätten tvättad och hänger på tork. Och Maken snarkar utmattad.

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Husbil 2011 – teknikaliteter

 1. Maj Korner skriver:

  Ojoj! Det där låter inte avkopplande!

 2. frktjatlund skriver:

  Jo då, det är bara lite nervigt innan man har koll på allt.

 3. Freedomtravel skriver:

  Ja, visst möter man lite utmaningar! Orkar inte ens berätta allt som vi råkat göra fel, saker vi glömt ladda ur så att all el tagit slut, proppar som gått, vattenledningar som frusit sönder… fast det är också lite skönt med utmaningar ibland. Och att inte ha överflöd av allt, som man alltid har hemma… Dessutom börjar vi lära oss, så det blir mindre misstag nu… 😉
  Och det är klart att det är avkopplande! 🙂

 4. frktjatlund skriver:

  Mest nervös är jag att gasolen ska ta slut. Någon gång i natt sparkade någon med långa ben, till värmereglaget så att den gick på gasol istället för el. Och vi som stannat på en camping bara för att ha ström.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s