Ute på Utö

Idag har jag sett något för första gången i mitt långa liv. Det händer inte så ofta när man hunnit klara av över 21000 dagar med varierande innehåll. Men idag såg jag för första gången sälar livs levande i full frihet.

Barnen fick ganska snart stugfeber i vår hyrda miniradhustvåa. Efter 20 minuter blev skojbråken mer och mer högljudda tills vi bestämde oss för en promenad. Först till gruvbyn och sen tvärs över ön till Rävstaviken. Där låg tre sälar och simmande runt, runt en bit ut i vattnet. En fantastiskt syn. Tyckte vi vuxna.

Barn är barn och vi hade anledning att upprepa diverse mantra från slutet av 1980-talet.
– Men hallå! Titta ut i vattnet. Vi har väntat i många år på den här synen. Ni kan väl åtminstone lyfta blicken en aning från era mobiler.
– Man skulle lika gärna kunna dra en papperspåse över era huvuden och sätta er i en gungstol och säga att nu är vi i Rumänien.
– Och ni skulle inte märka någon skillnad.

Under kvällen blev det middag på Värdshuset och barnen visade sig från sin mest väluppfostrade sida. Tacksamt nog. För är det något som är jobbig så är det störande barn på restaurang.

Speciellt om man själv har ansvar för dem.

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ute på Utö

 1. Annaa Mattsson skriver:

  Drar mig osökt till minnes den gången när ett segelflygplan flög på låg höjd över barnens mormors stuga. ”Titta ett flygplan!” ropade jag och de tre med storasyster i täten sammangaddade sig i hånfullheter över sin mamma som trodde det skulle tycka ett flygplan var något att se på.

  Men sälar är förstås något annat. Här har det hängts och spanats efter allehanda djur, genom galler och glasrutor, över staket, ut mot hav och längs stränder. Och fortsätter. Animal planet flimrar som bakgrundsbild den här påsken.

  Alla har sitt. Kanske dina barnbarn skulle gillat segelflygplanet.

 2. frktjatlund skriver:

  Ja, varför blir man besviken över deras brist på entusiasm? När de är så mycket som de aldrig sett hittills förstår man innerst inne att de inte kan bli lika imponerade varje gång de ser saker för första gången.

 3. Fia skriver:

  De gånger jag har sett sälar ute i skärgården har jag blivit så fylld av vördnad att jag nästan har blivit tårögd.
  Och Utö som är så fint! Hoppas ni tog er tid att äta på Strandkrogen (vid minigolfen) också. De brukar nästan ha bästa maten på ön.

 4. Cici skriver:

  Man kanske måste vara vuxen för att uppskatta naturens underverk.
  Vi var i Jokkasjärvi en midsommar och hade ett underbart väder. På kvällen tog vi bilen och körde till Nikkaloukta för att beskåda Kebnekaise i midnattssol. Det var nog nära nollgradigt och dottern som gick i lågstadiet och var den av barnen som var med, vägrade släppa hästtidningen och gå ut i bilen för att glo på ett berg. Till slut klev hon surmulet ut, kastade en blick på bergstoppen och klev in i bilen igen.

 5. frktjatlund skriver:

  fia: Jag fick också en klump i halsen när jag såg dem. Så här dags på året har Strandkrogen inte öppet, bara Värdshuset.
  cici: Det var samma med våra barn. De satt i baksätet på bilen och läste serietidningar/böcker vilka sevärdheter det än handlade om. Man tvinga ut dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s