Alvas morsa

Vi var på Berns i fredags kväll. På Schyffert & Lindströms show Ljust & Fräscht. Bjudna av barn med respektive. Föreställningen var värd sina berömmande recensioner. Inte en död punkt och vi skrattade hela tiden. Inga plumpa underbältetskämt. Vad jag kommer ihåg. Bara mycket träffsäkra betraktelser av dåtiden och samtiden. Och det var inte bara inredningshysterin som stöttes och blöttes utan mänskliga relationer i största allmänhet.

Som den om behovet av yttre fiender för att kunna hålla ihop inbördes. Hur fantastisk ett halvdant förhållande kan kännas efter ett föräldramöte på dagis. Där både mamma och pappa var rörande överens om Alvas jobbiga mamma var en idiot. Människan tog upp större delen av tiden för att ventilera nötallergier, mathållning, socker, aktiviteter med mera.

Publiken skrattade igenkännande.
– Och ni som inte skrattar åt det här med Alvas mamma, tänk på att det är ni som kan vara Alvas mamma. Sa Henrik.

Själv kommer jag inte ihåg några Alvas mammor från barnens föräldramöten. Och jag var definitivt inte någon själv. Ställde aldrig några krav på någonting utan satt mest och led över att vara en av stöknissarnas mammor. Den som alla antog inte ens behagade komma.

Och min egen mamma var Alvas mammas raka motsats. Alvas mamma i min klass, dvs Bengt-Thomas bekymrade moder, tog upp problemet med vått hår på vintern. För det var 15 minuters promenad från badet tillbaka till skolan och barnstackarna kunde dra på sig förkylning. Då gick mor till motattack.

– Men för sjutton. Är det verkligen något att gnälla om? Det är föräldrarnas sak att lära sina barn att torka håret ordentligt. Och dra på sig mössa. Inte skolans.

Så lärarna var glada när modern kom på föräldramöten. Då blev det lite drag i diskussionerna och aldrig att hennes sympatier skulle hamna hos krångliga föräldrar.

Jag, däremot, tyckte att hon var pinsam och slutade med att ta hem kallelserna.

3 reaktioner till “Alvas morsa

  1. Jodå, Alvas mamma finns överallt. Själv var jag Alvas mamma vad gällde sonens allergier på dagis. Ifrågasatte den s.k. allergironden, att de påstod att de hade läget under kontroll när de gjorde misstag (som att ge sonen fel mat). Men allt annat lämnade jag därhän. För det var ett bra dagis. Och i skolans värld har jag nog också varit lite sån. På vissa frågor. Men inte helt ut. Tror jag. Vått hår från badet diskuterar jag med mina egna barn. Inte skolan. Undrar om jag hade skrattat;-)

  2. Jag tror att Alvas morsa gör misstaget att ta upp personliga saker på föräldramötet. Istället för att ta det direkt med personalen. I den situationen, kvinna mot kvinna, var jag också Alvas morsa.

  3. Jag var morsdödare. I stil med din mamma kanske. Särskilt mot dom där som ständigt ältade alla aktiviteter vi skulle fixa, allt barnen skulle sälja. Jisses vad dom hatade mig.

    Men fan vad jag ångrar att jag inte var bråkigare ändå. Varför reste jag mig inte upp och gick från mitt sista föräldramöte? Sa, tack, nu räcker, det nu har jag fått nog, när Alvas morsa t o m släpat med sig skvallertackan Alva till föräldramötet när det uttryckligen stod i kallelsen att elever inte skulle vara med. Och jag var ”jobbig” som protesterade. Fast i i stället satt jag totalt knäpptyst och stirrade rakt fram hela mötet och utstrålade en tung aura av iskyla och onåbarhet, det hade viss effekt det också.

    Och dom där kärringarna som satt och fnissade om sina ”härliga ungar” som visserligen var ”lite pratiga” när dom i själva verket var ett banditgäng mobbare anförda av dottern till klassens mest förtjusande pappa, myspysskådisen (vi har alla sett honom!). Varför stampade jag inte i hårdare, bad dom hålla käften och prata om verkligheten i stället? Det tillhör syndera jag begått.

    Förmodligen skulle Schyffert och grabbara kunnat göra roliga sketcher om mig också. Elaka kärringen som alltid säger nej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s