Fläckfri

Vad är det med fettet nuförtiden? I helgen förstörde jag ännu en tröja när jag lagade mat. Olja sprätte i stekpannan och skickade iväg små droppar på mig. Dropparna blev till fläckar och fläckarna går inte bort i tvätten. Trots att jag sprejat dem med Ta bort och låtit tröjan ligga till sig i 10 minuter.

Är det fettet eller tröjorna som ändrat karaktär? Borde jag byta maskin eller tvättmedel? Och jag tänker inte prova med Vanish. Det luktar så vansinnigt illa. Och reklamen är så hjärndöd.

Jag bestämde mig för ett annat alternativ: Börja med förkläde. Jag har ett liggande, som jag inte gillar. Modellen är den vanliga, knytband i midja och nacke. Antigen blir nackbandet för långt och hela flärpen från midja och uppåt ser ut som en spinnaker och är i vägen. Eller så blir det för kort och jag får nackspärr.

Nej, jag vill ha ett sånt förkläde kvinnorna hade på 60-talet. Mer heltäckande med knäppning i ryggen och stora fickor fram. Mamma hade en stående beställning på Ellos, tror jag. När jag ser henne framför mig så har hon ett sånt stormönstrat i blått och grönt på sig. I övrigt endast iklädd underkläder. Hennes självklara hemmadress.

Jag rymde sjukstugan hemma och gav mig ut på jakt. Men kom hem utan byte. Modellen verkar bara finnas i barnstorlek. Visst kan jag sy ett, men då behöver jag ett mönster och var hittar jag ett sånt?

10 reaktioner till “Fläckfri

 1. Förkläde är utmärkt, jag använder mina för jämnan. (Ofta i kombination med nattlinne eftersom jag gillar att baka om mornarna.) Utom i fredags när jag bara skulle vara maken behjälplig med lite klyftpotatis. Genast kladde jag ner nya tröjan med fett. Grrr … (Jag fick bort fläcken med diskmedel.) Senare samma kväll slaskade jag rödvin på samma tröja. Grrrrrrr …
  Något förklädesmönster har jag tyvärr inte.

 2. Jag har ett av den modellen, ett som min mamma har sytt av ett tyg hon själv vävt. Det börjar vara slitet nu men jag nänns inte kassera det. Ska jag skicka ett pappersmönster? Annars tror jag nog att du kan klura ut det själv. Man kan göra det i tidningspapper först så slipper man slösa med tyg eller bättre papper. Det är ju bara tre delar plus ficka och kantband. Men jag kan gärna rita av mitt om du vill.

 3. Fettfläckar brukar gå bort om du gnider in dem med lite Yes diskmedel innan du tvättar tröjan. Räddade min splitternya linnekofta som fått den rejäl dusch av olivolja på sig.

 4. Jag har alltid förkläde! I alla fall när jag lagar mat. Till en revy skaffade jag en städrock och den har jag till somligas fasa använt ibland hemma. Jag saknar också den modellen du visar, men det fanns ju flera på Tradera. På 70-80-talet hade jag ett med mönster i lila.

 5. Själv tillhör jag den fina gruppen, strax under medelmåttorna, min bästa gren i skolan var rast, och betyget ”med utmärkt beröm underkänt”, duggade tätt.
  Dessutom är jag förkyld. När jag steker, sprätter det på ”gensen” ibland funkar det med lite Yes på fläcken, sen tvätt, i vart fall blir det bättre efter några tvättar. ”

 6. karin: Välkommen! Vinfläckar är jag expert på eftersom de inte smyger sig på på samma sätt. Beroende på medvetandegrad, vill säga.
  evis: så här ibackspegeln borde vi inte kastat allt i morsans källarförråd …
  cici: Tack för ditt erbjudande! Men jag vill inte gå Svärdottern förbi. Hon är mönsterkonstruktör till vardags.
  fruH: nu vaknade jag. Och då var auktionen avslutad. 21 spänn.
  kristina: problemet är att jag inte ser fläckarna förrän det är för sent.
  rutan: jag gick tom med till 10-gruppens butik i hopp om att hitta något retro i rätt modell utan framgång. Städrock är no, no. Det luktar alldeles för mycket 30-tal.
  L: Jamen grattis till betygen. Om de räknas så här sirkus 40 år senare. Numera handlar det om vad man kan leverera. Mer än kvalitet. Så det så!

 7. Fick du någonsin tag på mönstret?
  Jag har letat och letat men får inte tag på något.

  Om du gjorde det kan man få ärva det eller få en kopia?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s