Bus eller godis

Grannflickorna Molly och Chanell brukar ringa å min dörr då och då. Garanterat när det är Skärtorsdag och på Halloween. Men även annars. Som i kväll till exempel.

– Vill du se en dans? frågade Chanell när jag öppnade och så la hon samtidigt huvudet lite vädjande på sned.
– Ja visst. Dansa på ni bara, sa jag.
– Det kostar 10 kronor för oss var, sa Molly.
– Det har jag nog inte, ljög jag. Men ni kan få varsin frukt.

Jag hämtade två äpplen och två sharonfrukter från fruktskålen.
– Ni får välja vad ni vill ha. Äpple eller sharonfrukt.
– Jag tar ett äpple, sa Molly.
– Kan jag ta båda? undrade den mer drivna Chanell.
– Nä, du får välja en sort.
– Då tar jag äpple.

Sen dansade de en dans som mer liknade konstiga nervryckningar. Enda behållningen var att de hade på sig varsin badmössa. Över ansiktet. Men jag blev lite orolig att nervryckningarna kom sig av bristande syresättning till deras små hjärnor och bad dem ta av huvudbonaderna. Då slutade dansen

Sen sa vi adjö och jag stängde dörren. En kvart senare ringde de på igen och undrade om jag ville handla i deras affär en trappa ner. I elaka morsans hall. Det ville jag inte. Jag såg framför mig hur jag med låtsad entusiasm skulle köpa tillbaka mina egna äpplen.

Nån måtta får det vara.

3 reaktioner till “Bus eller godis

  1. Lite läskigt är det allt det där. Jag skulle nog ha blivit rätt så upprörd om jag fått reda på att mina gjort något sånt. Jag som t o m vägrade låta dotter vara med och uppträda i fritidskören för att finansiera ett Lisebergsbesök. Jag vet inte om hon fått men för livet av det, men jag vägrade; mina barn ska inte stå på gatorna och tigga pengar till egna nöjen.

  2. Mina ungar gick runt i grannskapet och var påskkäringar och gick ”julebukk”, och hade med sig en korg. Men det är lite skillnad när barn från hyreshusen går runt och vill sjunga/dansa utan någon helgdag att ”skylla” på. Det är ungefär som på Bingsjöstämman, när små knytt står och spelar fiol och har fiollådan framför sig – på ett spelmansstämma skall man liksom spela tillsammans för att det är kul, inte för att man skall tjäna pengar!

  3. @annaa: jag har inte varit lika känslig. Tvåan tog vara på kasserade dataetiketter och ritade små hästar och annat i vänsterkanten. Sen sålde hon dem till hugade klasskamrater.

    @malou: jag kanske ska börja använda tittögat lite flitigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s