Gungeligung

Man blir askall om händerna när man är ute i dryga tre timmar i ett vintrigt Stockholm och drar barnvagn. Det kan jag intyga. Men Sally tycker att det är trevligt när vagnens gungande vaggar henne till sömns. Och då glömmer hon att det inte är mamma eller pappa som skjuter på. Jag ser hur hon undviker spegelbilden i skyltfönstren för att hålla illusionen vid liv.

Min roll i Tvåans flytt var alltså att ta hand om yngsta barnet. Flyttbilen anlände redan klockan 8:00 och strax efter ett var allt gods skiftat. Klockan 16, när jag kom med Sally till nya lägenheten såg det riktigt beboeligt ut.

Mitt planlösa promenerande runt kvarteren Grimman, Mullvaden först och andra, Draken, Gamen, Tapeten, Bergsgruvan, Dykärret och Färdknäppen gav mig, som sagt kalla händer mina tjocka vantar till trots. Men inspirerade mig till ännu en uppfinning.

Frk Tjatlund proudly presents: barnvagnen med värmeslingor i handtaget. Svärdotterns motorcykel har det, så det ska väl inte vara omöjligt. Och kom inte med att det saknas el. Sätt en dynamo eller två på barnvagnshjulen. Det borde ge tillräckligt med ström för att hålla fingrarna varma.

5 reaktioner till “Gungeligung

  1. Det finns flera Dykärr. Förutom det vid Timmermansgatan-Bengt Ekehjelmsgatan-Swedenborgsgatan-Fatbursgatan så finns det kvarteret mindre och större alldeles i närheten.

  2. En helt annan fråga; jag ser att du skriver vagn. Det jag ser på bilden tycker jag ser ut som en kärra. Men det kan faktiskt vara en vagn. Men det spelar egentligen ingen roll för numera kallar man uppenbarligen allt för vagn. När mina barn var små hette det vagn, kärra och sulky. Något senare infördes begreppet liggvagn vilket jag tyckte var lite onödigt eftersom en vagn ju var något barnet just låg i. När kan denna förenkling ha uppstått? Att allt blev vagn.

  3. Jag hade en kombivagn där samma underede användes för både ligg- och sittinsatsen. Så i min värld är även kärran en vagn. För om jag förstår dig rätt är kärra en sittvagn. Kärra associerar jag mera med skrinda.

    Det kanske är olika på olika håll. På finlandssvenska hemsidor använder man kärra om sittvagnar.

  4. Jag har alltid lärt mig liggvagn, sittvagn och sulky. Kärra är för mig ett åkdon med endast ett hjulpar till skillnad mot vagnens två, som till traktorn. Och så har vi förstås cykelkärran, den sammansättning som jag oftast hörde ordet i; kärra användes inte om barnvagnar i min barndom/ungdom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s