Rörigt både här och där

Ett litet kycklingben har satts i halsen/svalget och irriterar. Hur jag än gör sitter det fast. Väldigt störande.

Annars kan jag rapportera att det går att hitta lägenhetsbyten. Även i innerstan. Utan att den egna bostaden är en sekelskifteslägenhet. Eller har balkong. Och även när man vill byta från mindre till större. Tvåan och Svärsonen har äntligen fått napp på sitt envetna fiskande.

Ett äldre par i en fyra vill flytta till mindre och billigare bostad. Inte nog med det, deras lägenhet har balkong. Och ligger bara några kvarter bort. Enda oron är att hyresvärden inte ska godkänna bytet. Nu när det äldre paret bara har låga pensioner att röra sig med. Men om de idag klarar en hyra som är 2000 högre, så borde de klara en lägre kostnad.

Så jag har en rejäl köksstädning att se fram emot i slutet av november. Antar jag.

Förresten skulle mitt eget hem behöva en ordentlig duvning. Det ser inte klokt ut efter tre helgers bortavaro. På vardagskvällarna har jag ingen energi annat än till det absolut nödvändiga för att hålla näsan över ytan. För det finns folk hemma hos mig som bara droppar saker där de står och går. Ingen är oskyldig, men av någon anledning tycker jag att Makens prylar skräpar mycket mer än mina egna. Och spärrar in- och utgång.

Vi har lite olika syn på vad som ska hänga på hatthyllan i hallen. Till exempel. Min moder var av den bestämda åsikten att hatthyllan var avsedd för gäster. Familjemedlemmarna hängde in sina ytterplagg i garderoben direkt. Jag är inte lika sträng. För min del får familjemedlemmarna ha aktuella ytterplagg hängandes i hallen. Likadant med skor. Högst två par var, resten ska stå i garderoben.

Men den andra familjehalvan är uppfostrad med en helt annan syn. Hemma hos honom var hatthyllan full med kläder. Inte bara ytterkläder utan allt möjligt annat. För att inte tala om alla skor som stod på golvet. Så han kan inte begripa problemet.

Det där borde vi ha rätt ut för 40 år sedan. Och slagit fast att mitt synsätt är det rätta.

Annons

8 reaktioner till “Rörigt både här och där

 1. Fast då måste man ju ha en ytterklädsgarderob i närheten av dörren och det har man ju inte alltid. Skulle verkligen inte velat ha alla springande genom halva lägenheten för att hänga in sina ytterkläder.

  De största problemen med byten i Stockholm är ju att de som bor på söder vill bo kvar på söder och att alla som bor i närförort vill bo kvar där eller vill in till söder och att de som bor längre ut antingen vill till närförort eller söder. Få vill byta till sig något i förorten längre.

 2. Jag håller på dig. Här har vi samma problem. Jag tycket att det räcker med två par skor var och helst vill jag att de ska stå i skohyllan. Sambon har ett par fritidsskor, ett par walkingskor och tre par arbetsskor stående framme, precis innanför dörren. Och jag bara stönar och stånkar…

 3. @annaa: modern hade en garderob i anslutning till hatthyllan, så där funkade det med inhängning på direkten. Själv har jag kört med systemet att hänga in det egna ytterplagget, som hänger på hatthyllan när jag tar fram ett annat.

  Och det här med lägenhetsbyten är ett gissel. Som du säger; alla vill bo kvar i området där de bor. Allt annat är livsfarligt. Speciellt okända förorter. Tänk att jag lät mig nöja med diverse söderförorter i över 40 år. Och till och med trivas.

 4. Eftersom en av oss har 40 par skor och en av oss gärna kissar i skor har vi varit tvungna hitta på lösningar. Hänghyllor från hatthyllan, hyllsystem på dörren. Folk tycker vi har det förvånansvärt prydligt utan en enda sko på golvet.

  En sån där hängstolpe med krokar i olika nivåer blev vår räddning för ytterplaggen. Väldesignad och dyr som fan, men den bästa möbelinvestering jag gjort. Allt som inte används ofta på galgar under hatthyllan, bruksplaggen på stolpen. Gäster i flertal har man så sällan så det brukar ordna sig.

 5. Ha, ha! Jag antar att det skovätaren och skoägaren inte är samma person. När vi var fem skoinnehavare i hemmet hade vi ett smalt skoskåp alldeles innanför ytterdörren, som rymde 25 par skor. Men inte ställde alla in skorna för det. Det hade kanske varit annorlunda om vi haft katt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s