Utseendet bedrar

Moster Margit hade en jättefin hund. Vacker men lömsk. Vi barn blev varnade redan innan vi var framme hos moster och morbror i Småland.
– Vad ni gör, rör inte hunden. Hon är inte att lita på. Och verkligen inte van vid barn. Så låt henne vara ifred.

När vi kom innanför dörren i Smålands Rydaholm, upprepade morbror Sixten varningen det första han gjorde. Och vi lät hunden vara trots att vi var vana med världens snällaste gatukorsning hemmavid. En stor svart hund som vi lekte med hela tiden. Dragkamp om hans sovmatta var favoriten. Tre-fyra barn i ena änden och Ruff i den andra. Och det hände att han lät oss vinna.

Efter några dagar började Syrran tappa respekten för den svarttungade hunden. Den såg ju så ullig och gullig ut. Inte kunde den vara farlig. Och när Syrran fick uppgiften att ställa fram hundmaten, kunde hon inte låta bli att klappa jycken. På huvudet.

Utan minsta morrning till varning högg hunden henne i klapphanden. Syrran blev så häpen och överraskad att hon reagerade på direkten och klippte till mosters hund över nosen. Då bet hunden henne i den andra handen.

Det blev taxifärd till sjukstugan i Tingsryd där Syrran plåstrades om och fick stelkrampsspruta. Dagen efter for vi vidare till mormor. För säkerhets skull. Hon hade ingen hund, men var ganska ilsken av sig själv.

4 reaktioner till “Utseendet bedrar

  1. Nej inget säger att man är snäll bara för att man är lurvig. Blev din syster hundrädd efter det där, eller som jag efter alla bett jag fick som liten, bara mer intresserad av dessa varelser?
    Ilskna släktingar brukar ju inte bitas i alla fall.

  2. Nej, Syrran blev absolut inte hundrädd. Det var ju mosterns hund som var knäpp. Eller utvecklingsstörd, som mamma sa. Och mormor bets inte. Skällde bara som en bandhund.

  3. Faktum är att jag inte minns riktigt var moster och morbror bodde när hunden högg. Bara att de bott i Rydaholm under någon period. Och inte kommer jag ihåg vilken sjukstuga Syrran åkte till. Bara att vi hade klippkort på sjukstugan i Tingsryd den sommaren. Men det var nog för att den låg närmast mormor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s