Går igen

Mamma hade många käpphästar. Som hon mer än gärna förde vidare till nästa generation. Hur man tvättade. Hur man städade. Hur man gjorde en schyst laxpudding. Varför det var bättre med öl i köttbullssmeten. Eller i friterade fisksmeten.

Viktigast av alla käpphästar var trepunktskontrollen. Den som avgjorde en människas, det vill säga kvinnas, egentliga värde. Mamma analyserade alla bekantskaper på samma sätt. Om och om igen.

Tänder Dåliga tänder var lika med dålig människa helt enkelt.
Armbågar Svarta eller fnasiga armbågar och du sjönk åtskilligt i aktning.
Fötter Den som inte skötte sina fötter, kunde inte sköta någonting annat heller. Självsprickor, liktornar visade vad slags människa du var. Egentligen.

Jag upptäckte just att det är en spricka i skinnet på min vänstra armbåge och skyndade mig att smörja på Idominsalva. Innan mamma upptäcker det. Som om hon skulle kunna. Men hennes käpphästar ekar fortfarande i huvudet på mig. Och när jag ändå är i farten tar jag ett fotbad. För säkerhets skull.

8 reaktioner till “Går igen

 1. @cici: Idominsalva brukar jag köra med på allt fnas. Vare sig det gäller läppar eller armbågar.

  @ullah: fotbad med fotsalt och efter det en rejäl omgång med fotfilen. Som grädde på moset smörjer man in fötterna med Helosansalva. Det hörs på namnet att den är bra för fötter. Sen sitter man i soffan med fötterna på soffbordet och viftar med tårna en timme eller två.

 2. Armbågar, ja, och oskrubbade hälar i sandaler… det kan man göra nåt åt utan kostnad, men tänder kan kräva dyra tandläkarbesök. Mer en klassmarkering än värdering tycker jag.

  Gubbar (äldre herrar menar jag) har ofta skorviga armbågar. Där blir det extra mycket hängskinn som framhäver skorvet. Skrubbkräm först och sen daglig salva.

  Jag får skorv på vänster armbåge jag lutar mig mot när högerhanden är på datormusen. En ovana jag måste jobba bort.

 3. Käpphästar hade dom… har man säkert själv också. Men inte lika strikta.

  Reagerade först som Rutan, men kom sedan ihåg att även min mamma var noga med att kolla in tänder. Och var krasst osentimental; riktigt dåliga tänder kunde ersättas med lösgommar.

  Av alla hennes käpphästar kan nämnas kippeskor, dvs det fullständigt förkastliga och stillösa med bara fötter i riktiga skor. Hellre en nylonstrumpa i sandalen än en bar fot i pumpsen.

  Avvikande färg på underkläder. Framförallt svart som stack fram under ljust. Luderaktigt.

  Dessutom kunde folk i allmänhet inte laga mat. De fick inte stekytan på fisken brun, t ex.

 4. @rutan: jo, visst är tandtillståndet en klassmarkör. Men modern tyckte att har folk råd och röka och kröka borde de ha råd att fixa tänderna. Och då rökte hon själv.

  @annaa: Är kippeskor samma som hette klapperträn eller hopp-in hos oss. I så fall delade våra mödrar den käpphästen. Underkläder i svart var också verboten hemma hos oss. Av samma luderorsak. Men inte det där med barfota i skor.

  Och vem kunde tvätta eller laga mat? Ingen annan. Inte ens vi, trots att vi oftast gjorde som hon sa. – Tänk om någon av mina döttrar, någon gång kunde …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s