Dela med 10, tack

Nej jag är inte alls i 60-årsåldern. Inuti är jag knappt sex  utan ungefär som på bilden. Syrran till vänster och jag till höger. Lillsyrran är ännu inte född.

Jag minns att vi satt på en pall i hallen och fotografen var en farbror som gjorde hembesök. Hemmet var en tvåa i Hökarängen, som vi snart skulle lämna till förmån för en nyproducerad fyra i Fruängen.

Vi hade nya klänningar; min var rosarandig och Syrrans var vit med små ljusblå blommor. Mamma hade väldigt bestämda åsikter om flickfrisyrer. Lugg hade man inte om man var en fin flicka. Den obligatoriska tofsen med rosett i sidenband gjorde att håret inte trillade i ögonen. Och självklart skulle rosetten matcha kläderna.

När jag var nio år tröttnade jag på några av moderns idéer om hur fina flickor skulle se ut. Jag sparade ihop en nätt summa som räckte till att klippa lugg och ta hål i öronen.

Mamma grät och skällde. Mest för att hon redan då insåg att hon tappat greppet om mig.

6 reaktioner till “Dela med 10, tack

 1. Så söta ni är! Och en ovanligt glad bild för att vara en proffsbild från den tiden. De jag har är mycket mer uppställda och tillgjorda.

 2. Söderomsöder ska det vara. Själv växte jag upp fem år i Årsta, fem år i Björkhagen, sex år i Bagarmossen och några år i Skarpnäck.

  Jag har ett liknande kort någonstans där vi tre systrar sitter med rosetter i håret och matchande klänning, eller tvärtom kanske. Minsta systern med tårar i ögonen.

 3. Jag har nåt liknande – med lockigt hår och vitrandig examensklänning, tillsammans med en odräglig lillasyster och en alldeles ny liten bror. Han är över 1,90 och vithårig…

 4. @maj: jag har bara en handfull kort från min tidiga barndom. Uppvuxen mellan två äktenskap där männen ägde kamerautrustning.

  @cici: Allt norr om Norrtull är Lappland. Eller en vit fläck på kartan för mig.

  @malou: mina lockar är helt konstgjorda. Håret är totalt spikrakt av naturen. Min brorsa är också 2 meter. Själv fick jag bara 1,6. Snålt!

 5. Min mor var av det moderna slaget, dessutom hade jag en äldre syster som visste hur allt skulle vara, så jag slapp rosetten och fick lugg tidigt. Men när det skulle tas kort så åkte locktången fram!

  Jag har också väldigt få kort från tidig barndom. Det hade ännu inte blivit någon riktig bredd på amatörfotograferandet under 50-talet.

 6. Grattis! Enligt modern hade fina flickor långt hår. Förutsatt att det var tjockt. Syrrans hår var inte av rätta kvaliteten, så hon hade kort. Men mitt hår var långt och varje morgon blev jag kammad och flätad/tofsad/hästsvansad. Fritt hängade var det inte tal om till vardags. Huvudet for hit och dit och hon som kammade kändes inte vid begreppet håröm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s