Eon

Chocken har inte lagt sig. Inte riktigt än. Trots att det egentligen bara är att bita en rejäl tugga i det sura äpplet. Jag, som inte har känt det minsta åldersnoja och passerat både 30, 40 och 50 utan att krisa. Inte ens 55+ gjorde det minsta ont. Men igår hade jag anledning att haja till. Tyckte jag spontant.

Vi hade grillafton hemma hos Tvåan tillsammans med ett yngre par; hon 22 och han 29. Något som vi aldrig hade kunnat gissa. För det där med att värdera ålder är knivigt om man inte är något så när i samma ålder som den man ska gissa på. Och så utbytte vi lite synpunkter om den saken.

Det var i det sammanhanget, som 22-åringen sa Ja, om jag skulle gissa så tror jag att ni är i 60-årsålder. Och då hajade jag, som sagt till. 60! Är det möjligt? Absolut och det kan man helt enkelt inte neka till. Mer 60 än 50. Till och med mer 60 än 55. Så är det.

Och då erinrade sig Maken en scen från när han var dryga 20 och hemma hos en kompis för första gången. Pappan i huset envisades med att Maken skulle gissa hans ålder. Efter mycket trugande drog Maken till med: Minst 60.

Den farbrodern blev mycket putt och förlät aldrig förolämpningen. Han som bara uppnått 57. Och än i denna dag undrar Maken varför han prompt skulle klämma i med minst.

5 reaktioner till “Eon

 1. Men äsch! Det var väl bara en 22-åring med bristande åldersbedömningsförmåga! Det finns ingen anledning att deppa över det. Ha lite medlidande med den stackars 22-åringen med dåligt omdöme istället.

 2. Sånt man inte vill höra!

  Jag tyckte, som jag nog sagt, att min irländska hyrestant var så fånig när hon framhärdade att hon var ”In my fifties” år efter år. Nu förstår jag henne bättre. Dessutom är det engelska uttrycket bättre, det betyder ju faktiskt att man är någonstans mellan 50 och 60. Blir förstås ännu mer fatalt om någon bedömer en som ”in your sixties”…

  Jag tycker det blir svårare och svårare att bedöma. Måste påminna mig själv om att de som jag först tror är runt 60 är 75.

 3. Det är en omöjlig tanke att tänka på mig själv som i 60-årsåldern. 50 har gått bra, men 60 – alla dessa gubbar med sitt gråa hår kring flinten och det vita skägget. Tanterna i vita sommarjeans. Jag får panik. Två år kvar.

 4. @fia: om man med 60-årsåldern avser åren runt 60, så har Fanny dessvärre rätt.

  @annaa: kan vi spika att 60-årsålder är detsamma som sixties? Inte för det spelar någon egentlig roll. Men i alla fall.

  @cruella: ja, det är bara att svälja och gå vidare.

  @rutan: just precis och jag är också bara två år ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s