Det bästa lilla dagset jag vet

Lunchen intar vi på terrassen. Om det bara går och det har vi gjort i flera veckor. Lite huttrigt var det idag, men vi håller ut. Det känns så bra att komma ut från huset. Vi, det är oftast Pia, Långkoftan, Mona och jag. Och vi har alla olika vanor.

Pia äter alltid paj. Färdiglagad, fryst och tycker att Felix är godare än Dafgårds. Mona äter också fryst färdiglagat. Ofta lasagne tycker jag att det ser ut som. Ibland kan det bli paj även där. Långkoftan har med sig matlåda med rester. Eller så blir det en Nutrilettdrink.

Jag köper sallad på Ica. I deras delidisk. Där står jag och pekar och säger: en skopa sånt, lite sånt och en skopa av det där. Ungefär som smågodis. Jag är en så utpräglad vanemänniska att flera av folket bakom disken vet mina preferenser.

Regelverket är: finns rostbiff då tar jag det, val två är kalkon, tre skinka förutsatt att det inte är pizzaskinka. Sista alternativet är räkor och crab fish. Och alltid majs, soltorkade tomater och två skopor gurka.

Dag ut och dag in. Och då uppkommer frågan: Blir inte den trist?

Idag på förmiddagen hade Kropp & själ på P1 lunchtema och då svarade en kvinna på den frågan. Hon åt alltid yoghurt med diverse tillbehör.
– Varför skulle det var långtråkigt att äta samma sak till lunch varenda dag? De flesta äter likadant till frukost utan att tröttna på det. Varför skulle det vara annorlunda med andra måltider?

I programmet hade matetnologen Richard Tellström med sig en unikabox. Flera i studion hade aldrig sett något dylikt.

Jag kommer ihåg sommarpappan Anders i Stråtjära. Hur han cyklade iväg till hygget med en unikabox på pakethållaren. Den hade mamma Anna packat med maten för dagen. Ofta var det frukostrester, stekt gröt i matlådan. En flaska med patentkork fylld med mjölk och en termos med kaffe var obligatoriska. Termosen var rutig och tillhörande kork var av riktig kork. Locket/muggen i plast var lite lätt krackelerad.

Själv är jag glad att jag slipper unikbox, matlåda, rester och industrilagad mat. Även om det blir samma, samma dag ut och dag in.

6 reaktioner till “Det bästa lilla dagset jag vet

  1. Det är det jag säger, folk blir som galna när de tror att det är vår. Tänker på dig just nu, om du verkligen tänker framhärda med att sitta utomhus och äta i +4 och snöfall.

  2. Äta ute och skita inne. Var det inte så Karlsson i Hemsöborna kommenterade sommargästernas konstiga vanor? Nej, vi satt inne och åt idag. Det finns gränser. Även för oss.

  3. Inser plötsligt att vi har två Unikaboxar stående i klädkammaren med diverse bråte i. Kom från min pappa fylld med hans leksaksbilar.

    Det där med lunch är mystiskt. Jag vill gärna ha omväxling. Men framförallt så blir jag less om jag äter mat jag själv lagat. Är ingen stjärna på matlagning och allt som någon annan lagat smakar bättre. Utom lunchrestaurangen på jobbet. Så gå ut att äta eller ta med egen mat blir alternativen. Närmsta ICA ligger längre bort än lunchrestaurangerna…

  4. @maj: se där! Ännu en med vanor. Varför krångla till tillvaron?

    @gubben: Unikaboxen var fortfarande i bruk 1958 när jag var sex år. Det minns jag bestämt. I alla fall i Hälsingland.

    @lotten: själv är jag för odiciplinerad och oplanerad för medhavd lunch. Och om jag fixade matlåda skulle jag säkert glömma att ta med den. Men omväxling har jag inget större behov av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s