Tidsmaskin

Igår kväll när låg jag sjuk och ämlig på divanen tänkte jag på förr och önskade mig sådär tjugofem år bakåt i tiden. Till det glada 80-talet då det var goda tider på många sätt. Fast det begrep vi inte. Allt var bara som det skulle vara.

Vi var unga och starka och drev företag tillsammans med Marika. Det var innan Den stora depressionen slog till. Som gjorde att Marika började självmedicinera och bara låg i sängen vänd mot väggen och upprepade hjälp, hjälp, hjälp i timmar. Det enda som hon klarade av var att ta sig till och från Systemet.

Men inte var den medicinen till minsta nytta. Och inte hjälpte det med annat heller. Terapi, lyckopiller, starkare mindre lyckade piller – allt var förgäves.

När hon inte svarade på telefon var frågan: Är hon hemma men vill inte svara? Eller snarare: Är hon hemma men kan inte svara? Var svaret nej så ringde jag Mariamottagningen. Där svarade man: Om vi har någon här som heter Marika Samuelsson, så ska vi be att hon ringer upp.

När Marika inte ringde upp, så var frågan: Är hon inte på Maria? Eller vill hon inte ringa upp? Oftast ringde hon tillbaka. Tills hon en dag var på Maria men inte kunde ringa upp. Hon föll i koma och dog på några timmar. Då hade hon druckit och kräkts, druckit och kräkts ännu mer tills saltbalansen var rubbad och hjärnan fått obotliga skador.

Då tänkte jag till igen där på min soffa. Nej, jag vill inte tillbaka i tiden. Tänk att behöva gå igenom alla negativa saker en gång till. Det var skönt att man inte visste hur det skulle bli då på 80-talet utan levde i förvissningen att allt bara skulle utveckla sig till det bästa.

4 reaktioner till “Tidsmaskin

  1. Ja, det var en riktig pärs under flera år. Mest för Marika, förstås men även för oss andra. Vi kände oss totalt hjälplösa.

  2. Välkommen hit! Nej, det enda man kan göra är att stötta så gott man kan. Och psykiska problem önskar jag inte någon. Inte ens min värsta ovän. Om jag hade någon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s