Väkommen till matbloggen!

Jag har varit Vår kokbok trogen hela mitt vuxna liv och glatt mig över varje reviderad upplaga. Inte för att jag fikat efter den senaste utan för att jag vet att man snart kommer att rea ut föregående. Då har jag passat på att förnya mig med den näst senaste.

Ett aber har varit att under resans gång har jag tappat bort handskrivna recept. Sådana jag vet att jag skrivit i marginalen men på ett bokexemplar som för länge sedan hamnat i soporna. Men nu skulle de kunna komma till användning igen.

Våfflor har vi inte ätit på många år och jag vet att jag fick ett jättebra recept av Lena i Göteborg. Det skrev jag ner i Vår kokbok någon gång i slutet av 70-talet. Efter några år försvann den versionen och ersattes med en ny, som jag inte brydde mig om att uppdatera. Varför skulle jag göra det? Receptet satt som berget i huvudet.

Men efter nära 20 våffellösa år kommer jag inte ihåg mer än att det bara krävdes ett enda ägg. Och inte hade jag någon glädje av Lena heller. Hon hade ingen aning om vad jag pratade om.

Samma sak med äppeltoscan. Det receptet fanns ju på baksidan av havregrynspaketen, så varför skriva ner hur man gör när det bara var att vända på påsen. Särskilt som jag kunde det utantill. Men kunskaper som inte används förtvinar och nu när det åter igen finns folk i omgivningen som efterfrågar den här typen av föda har jag letat. På nätet.

Så Miss Serendip proudly presents efter lyckad jakt:

Goda och billiga våfflor
10-12 våfflor
Ingredienser
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 ägg
150 g smör
1 tsk bakpulver
3 tsk socker
1 kryddmått salt

Rör ned mjölet i mjölken. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Våfflorna serveras genast medan de är varma.

Äppeltosca
För 4 personer.
Ingredienser
Äpplen
Mald kanel efter smak

Toscasmet:
50 g smör
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Skala och skiva äpplena. Lägg i en smord form och strö över med kanel.
Toscasmet: Blanda ingredienserna i en kastrull och låt det få ett uppkok. Bred ut smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min i 225 C°.

Nästa gång kan jag begränsa jaktmarkerna till min egen blogg.

En reaktion till “Väkommen till matbloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s