Livat på Söder!

Min rumsgranne på jobbet skulle kunna vara Mattias, han med Söderfamiljen. Visserligen bor han i Uppsala men man känner igen typen.

En dag hade han en rejäl diskussion på telefon med Vidars dagmamma. Hon har fräckheten att vilja ha lite fredagsmys med dagbarnen. På fredagar blir det efterrätt; glass, paj eller något bakverk. Oj, vad Mattias var störd över det. Då snodde hon helt fräckt veckans sockerkvot och därmed föräldrarnas möjlighet att skämma bort sonen lite grann.

Idag ägnade Mattias hela förmiddagen åt att ringa runt till olika badinrättningar.
– Hej! Jag har en pojke som är tre och ett halvt till sommaren och jag undrar om ni har någon simskolegrupp för honom. Så att han skulle kunna ha större behållning av att bada i sommar.

– Inte. Vet du om det finns någon annan som kan ha det.

Han fick inte napp någonstans och vad jag vet är det ingen större idé att ens försöka lära ett barn under fem år att simma. Vidar är helt enkelt inte motoriskt mogen för uppgiften.

Dessutom tycker jag att Mattias ska träna gossebarnet på helt andra saker. Som att hålla tätt till exempel. I förra veckan var Vidar med på jobbet och vaggade runt med en rejäl blöjrumpa. Först torr, sen blöt tycker jag. Jag skulle inte uppskatta barnkiss i bassängen. Inte ens från Vidar, som pinkar guld. Om Mattias får bestämma.

8 reaktioner till “Livat på Söder!

 1. Numera finns det något som kallas badblöja (aqua nappies) så att man ska kunna ta med dem små till simhallen utan att alla i bassängen ska bada i kiss 🙂

 2. Ha ha… eller usch så sorgligt. Jag undrar vad det är desa föräldrar med sina sockerkvoter tror det är de kommer att uppnå med sina barn. Evigt liv?

  Det har uppenbarligen hänt saker med blöjandet på några få år. Pojken här ansågs extrem när han fortfarande hade blöja vid tre år och några månader. Sen kom han hem en dag från dagis och sa att han slutat eftersom blöjorna var slut där. En resonabel inställning, tyckte jag. Sen kom det aldrig en droppe fel utom en enda gång när han var sjuk. Flickorna som däremot gjorde som man skulle, slutade mellan ett och ett halvt och två, de höll på och skvätte fel i åratal tyckte jag. Jag var aptrött på det. Nu verkar alla ha blöjor till minst tre, det kanske är bättre för man slipper all pisstvätt. Utom de där som kör med potträning från nyföddstadiet. Det är också en trend.

 3. @MsE: Alltså jag kan begripa badblöjor på barn som badar. Men simmar? Nej.

  @annaa: Jag tror att dagens blöjor är så bekväma, både för barn och föräldrar, och det gör att blöjperioden är längre numera. Förr i världen, dvs när mina barn var små så skavde stela plastsnibbar och tunga blöjor så att alla inblandade vill bli av med dem.

 4. Visst är det mindre mickel med blöjor nu för tiden, och visst är de bekvämare. Men den största skillnaden tror jag är resonemanget om det kompetenta barnet och något slags övergreppstanke om man vill dra igång potträning ”mot barnets vilja”. Enligt min erfarenhet är det med potteriet som det mesta: först nytt och kul och berömmet haglar, sedan old hat och därmed rätt meningslöst för barnet – som vägrar. Då blir föräldrar av i dag bleka om nosen och orkar inte vidare.

  Säger inte så mycket om det, har ju sett det annaa talar om – tidigt tränade ungar med en pisspåse på dagishyllan vareviga eftermiddag i ungefär ett års tid. Mina la av med dag- och nattblöja under loppet av en vecka när de var 2 1/2. Passade bra då, sommar och lite kläder. De var alltså torra ungefär samtidigt som de som ”slutat” ett år tidigare.

 5. Första barnet, eller hur? Vår dotter var minst 1 1/2 år innan hon åt sina första kakor. Lillebror har varit ett sötsaksmonster hela sitt liv…
  Ang. blöjor så finns det få saker som jag tycker är sååå skönt att det ligger bakom oss. Våra barn var ”sena” med att lägga av sig blöjorna, och det stressade mig något oerhört. Till någon påpekade att det är väldigt få barn som har blöja när de börjar skolan, oavsett vad föräldrarna gör. Och plötsligt var ju barnen redo.
  Sen blir ju sopräkningen betydligt lägre…

 6. @cruella: allt är en absolut mognadsfråga och potträning är ett riktigt läskigt ord. Andemeningen påminner om dressyr.

  @lotten: Precis, det mesta brukar ordna sig på något sätt. Det tar bara olika tid. Men somliga verkar se småbarnstiden som en tävling. En mamma i min närhet flyttade hela tiden de första stegen bakåt i tiden, så till slut kröp ungen själv ur livmodern och satte sig och sa mamma. Ungefär.

 7. Det finns de som aldrig använder blöjor. De ”lyssnar på barnets klocka” redan från nyföddstadiet. Kräver förstås ett mycket stort engagemang, men vad gör man inte…? Finns en särskild lära om detta.

 8. Jag vet, men eftersom det oftast handlar om att gå omkring och bära på barnet så slår jag dövörat till den klockan. Nån måtta på att gå upp i moderskap får det vara. Bergis är det samma sort som äter moderkakor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s