Mening

Det skulle vara så mycket enklare att blogga om jag var en åsiktsmaskin. Jag har visserligen synpunkter på det mesta men är bara så fruktansvärt dålig på att argumentera.

Jag tycker till exempel att det är uppåt väggarna otidsenligt med ett kungahus och skulle kunna skriva spaltmeter med inlägg i ämnet. Men inte särskilt bra. Ett annat ämne är RUT-avdraget. Som jag inte heller gillar. Ge en massa pengar till dem som redan har. På bekostnad av dem som verkligen skulle behöva. Som gamla och sjuka.

Och skolan, som tappade status när den blev kommunal. Och att alla borde ha rätt till en enhetlig skola. Oavsett. Fast egentligen har jag ingen susning om saken. Det är bara min magkänsla. Eller att djurrättsaktivister inte vinner stilpoäng genom att bryta mot lagar. Inte hos mig och skriver jag det så kokar kommentarerna.

Men det är ingen större idé att jag viker ut mig. Andra gör det så mycket bättre. Och när jag får mothugg kan jag ge mig. Men bara högst tillfälligt. Efter en stund har jag backat tillbaka till mina ursprungliga åsikter.

Därför skriver jag hellre om att jag börjat kolla mina kvitton när jag handlar. Noggrant. Idag höll Ica på att snuva mig på åtta spänn eftersom de hade fel pris på rödbetor i kassasystemet. Sånt kan jag riva upp himmel och jord för. Till och med ställa mig en gång till i kassakön.

Jag vet att somliga aldrig skulle förslösa flera minuter på en sån sak. Randy Pausch med boken Sista föreläsningen tyckte att det vore som att kasta bort livet. Men å andra sidan berömde han sig om att han snabbt lärde sin bebisdotter att hålla nappflaskan själv, så att han kunde syssla med annat medan hon åt. Rationellt kanske, men ett okänsligt resonemang. Barn gillar kroppslig närhet.

Så jag håller mig till det lilla livet och har inga ambitioner på att hamna i styrelsen för något börsföretag, göra karriär eller få en maktposition. Kvitton är så mycket enklare att hantera. Och meningen med livet är inte makt och position – det är att känna mening i livet. Så ser jag det.

7 reaktioner till “Mening

 1. Åh jäklar det hade jag glömt! Den tiden när folk satte en ära i att pallra upp pyttsmå bäbisar med vällingflaskorna så de kunde äta själva. Det blev väl folk av de barnen också.

  Håller med dig. Fascinerades t ex av de där som randade inlägg efter inlägg om FRA och liknande, engagerat men fullständigt aptrist, och sen t o m fick bloggpris för det.

  Men jag tror fan inte det handlar om att vi inte kan formulera oss, du och jag! Det kan vi. Det handlar om en annan inställning. Jag blev t ex paff när jag såg folk blogga om Haiti. Vad fan skulle det vara bra för? Ingen människa i världen kunde väl vara intresserad av en medelålders svensk medelklasskvinnas åsikt att katastrofen var förfärlig? Tyckte jag alltså. Andra tyckte annat. Det är sånt som är lika obegripligt för dom andra som för oss. Att andra tycker annat.

 2. Jag gillar din blogg precis som den är ;-D

  Det där med enhetlig skola håller jag med om till tusen. Har två barn i femteklass, en på kommunal skola och en i friskola. Friskolan är definitivt inte bättre. Läser man forskning så säger det att skolan inte blir bättre för att det har blivit så många privata eller pga konkurrans. Den har snarare utarmats eller är lika bra som den var innan. Det enda som är förändrat är valfriheten. Valfriheten är föräldrars knark om att de kan påverka och skapar en illussion om att det blir bättre.

 3. Alltså, det kanske blev förvirrande vad jag egentligen höll med om. Jag höll med om att alla inte måste bli åsiktsmaskiner. Att jag är paff över hur många som maler på om åsikter som inte skiljer sig från de flestas. Förnumstigt och förmätet. Haiti låter som en karikatyr men är det inte.

 4. Nä, åsiktsmaskiner orkar jag inte följa. Därmed inte sagt att jag inte gillar åsikter eller inte har några själv. Men orka, som ungarna säger.

  I bloggar jag gillar, t.ex din, fattar man ju liksom galoppen ändå.

 5. @annaa: Har man läst t ex ett FRA/fildelning/Piratpartiet-inlägg har man läst alla. Det är en universell regel med få undantag.

  @erica: jag orkar inte med alla valsituationer: elleverantör, mobilnät, pensionspengar med mera, gör att jag inte väljer alls. För tänk om det aktiva valet är uselt, då är felet mitt eget.

  @cruella: bra! Då tycker vi lika.

 6. Jag tappar lusten att läsa bloggar där man är ”on a mission” och ska skriva åsikter om allt. Jag vill ha välformulerade bloggar om vardagsliv. Lite lagom personliga. Och att de är sanna räknar jag inte med, det blir mest en bonus. Men i alla bloggar skymtar ju en del åsikter fram i bakgrunden. Om inte annat genom vad man väljer att skriva om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s