Boklördag

Vår helg med barnbarnen i kombination med rinnande näsa och huvudvärk. Min näsa och mitt huvud. Då krävs radikala lösningar. Sådana man tar till när man helst vill ligga i soffan under en filt med en bok som enda sällskap. Med metoder som jag på papperet är direkt motståndare till.

Och vad gör man? Jo, man köper sig fri. Betalar ett medlemskap till något fånigt sällskap på nätet. Nu är Noa Member i Disneys pingvinsällskap och My är Superstar i Stardoll. I ett halvår på min bekostnad. Ja, jag vet att jag borde skämmas och det gjorde jag. Några minuter i soffan under filten tills jag kom in i Berättelsen om Edgar av David Wroblewski.

Varje lördag har DN en tio-i-topp-lista med bästa böckerna. Jag försöker hålla titlarna i minnet tills det är dags för pocketutgåvorna. Janet Frames Mot ännu en sommar väntar jag med spänning på. Inte för att jag läst hennes tidigare böcker, men filmatiseringen av En ängel vid mitt bord är nog en av mina favoritfilmer. Och det räcker långt.

En annan bok jag ser fram emot i mjuka pärmar är Kioskvridning 140 grader av Peter Törnqvist. Presenterad som ”en dråplig skildring av ett småländskt samhälle på 70-talet … delvis skriven på dialekt”.  70-talet plus dialekt. Vem kan motstå sånt?

Men är inte omslagen lite lika?

6 reaktioner till “Boklördag

  1. Jo, omslagen är lika. Det beror på att Lotta Kühlhorn har gjort båda. Hon är ”en av Sveriges mest grafiska formgivare, känd för sina starkt grafiska mönster med klara referenser till 1950- och 1970-tal” (citat från Moderna museets webshop, som formulerat det bättre än jag förmådde). Sök på henne på t.ex. Adlibris, där kan man se en del av hennes alla bokomslag. Vill man kolla annat hon gjort, kan man också bildgoogla henne.

    Har en designmedveten dotter, som först uppmärksammade mig på Lotta Kühlhorn. Och när man väl lagt märke till henne, känner man oftast igen hennes stil, även om hon också ibland använder andra stilar.

    Jag brukar inte kommentera så ofta, men nu tyckte jag att jag hade något att tillföra. Har hittat hit via Annaa och läser här ofta, eftersom jag gillar ditt sätt att skriva.

  2. Välkommen & tack! Jag misstänkte att det kunde vara samma designer, men vem som gjort omslagen framgick inte i bokförlagens presentationer.

    Och när jag bildgooglade insåg jag att jag sett hennes alster massor av gånger. Framförallt nere på Zinkens tunnelbanestation.

  3. Vet du vad jag gör för att komma ihåg vad jag vill läsa? Jag går in på bokus.com (där jag är medlem) och lägger in dem i min önskelista där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s