#1 Koka sniglar

Det finns folk som har en lista med saker de borde göra någon gång i livet. Typ bungyjump, fallskärmshopp, tjurrusning, rafting eller simma med delfiner. En blogg på det temat vann Stora Bloggpriset.

Nu vill inte jag vara sämre. Trots att jag egentligen inte har någon sån lista utan har hållit mig till mindre äventyrliga och vardagliga saker. Som matlagning.

Svågern och Svägerskan bodde i hus Näsby Park och det kryllade av vinbärssnäckor i deras trädgård. Vi plockade flera hundra och tog med oss hem i en stor trälåda, som vi satte på balkongen. Där fick snäckorna äta sallad några dagar. Och para sig. Det låg ägg i drivor i botten av lådan.

Sen blev det svälta av för de små odjuren. Tarmsystemet måste vara rent och fint innan man tar livet av dem. Under den här processen lyckades flera rymma. Nedanför oss låg en vändplan och det var många rymlingar som slutade sina dagar där. I flera år efteråt.

Själva kokningen gör man i två omgångar. Först avlivar man sniglarna genom stormkokning och sen ska de sjuda i flera timmar. Före sista kokningen sliter man ut vinbärssnäckan ur skalet, skär av själva sulan och kastar det som vindlar sig upp i skalet. Det är bara sulan som är ätbar.

Sista kokningen görs i vatten, vin och konjak. Ett förfärligt slöseri med värdefulla droppar, om ni frågar mig. Plus lök, morötter, persilja och salt, lagerblad och peppar. Som sniglarna får koka ytterligare flera timmar

Skalen kokas ut med målarsoda och vatten och används vi serveringen. Och då låter man de små kautchuckliknande djuren ta ett sista bad i vitlökssmör.

Man gör det här bara en gång i livet är min erfarenhet. Om man överhuvudtaget gör det. Det är helt enkelt mycket väsen för ingenting och inte alls värt besväret. Det går precis lika bra med champinjoner, som man steker i vitlökssmör och persilja.

(Det blev mycket man och passivum, men det får man ta i receptliknande utläggningar.)

7 reaktioner till “#1 Koka sniglar

  1. Ska de inte ligga i mjölk också? Flickorna och deras pappa plockade mängder av vinbärssnäckor när de var på ett sommarläger i Östergötland för många år sedan. Lånade en hink och bar i triumf till köket för att få dem tillredda. Men den sluge kocken som naturligtvis visste precis vad som krävdes av tillredning, sa att tyvärr så hade alla sniglarna i omgivningen drabbats av en otäck sjukdom så de var väldigt giftiga att äta. Flickorna blev lite ledsna, men de fick extra god dessert i stället och tyckte egentligen det var rätt kul att sprida ut sin fångst igen.

  2. @tfn: Bra! Som sagt, det är alldeles för mycket jobb.

    @annaa: det är möjligt att man ska lägga dem i mjölk också. Men jag minns inte den detaljen eftersom jag inte brukar gråta över spilld mjölk. Bara över vin/sprit.

  3. Kommer någon ihåg Hiram i Svenska Dagbladet?
    Jag ringde upp henne för att få tips om tilllagning av vinbärssnäckor.(för länge sedan)
    Rätt eller fel, men hon sa att man måste ha JAKTRÄTT på den mark som man plockade sniglarna på?

  4. Där ser man! Man kan vara olaglig utan uppsåt. Vi plockade de små djuren på Svågerns tomt i Näsby park och har ingen aning vems jakträtt vi inkräktade på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s