Osar

Med risk för att jag får äta upp det: Det vore intressant med lite statistik. Jag är inte den som ber om sånt i första taget. Tvärtom. Andra ber mig om det och jag räknar kärvar för räkningens skull, dagarna i ända.

Det jag skulle vilja veta är om folk är mindre sjuka den här hösten. Det känns så. Med tanke på handtvättspropagandan och all handsprit, nog borde det ha en viss effekt. Vanligtvis brukar förkylningarna dra fram som en löpeld under september-oktober, när alla bytt baciller och virusar efter skolstarten.

Barnbarnen blev vaccinerade i början av veckan. Min vaccinations-nej-tackånger har inte haft någon större effekt eftersom företagshälsovården blivit utan tilldelning. Hittills. Och nästa vecka drar vi.

Annons

8 reaktioner till “Osar

 1. Bidrag till statistiken:
  Jag är alldeles ovaccinerad (och i Norge är man om möjligt ännu mer hysteriska än i Sverige), men jag har varit ovanligt frisk denna hösten. Men så har jag en flaska Anti-Bac stående på skrivbordet också!

 2. Vi har varit ovanligt sjuka i min familj den här hösten, med förkylningar, hosta och småfeber mest hela tiden.

 3. @malou: Jag spritar så fort jag får tillfälle. Och har hållit mig frisk. Men det är inte ovanligt.

  @ullah: det låter inget vidare. Det är bara att hoppas på att ni tränat upp immunförsvaret. Och krya på er.

 4. Jag bara undrar lite när folk egentligen spritar. Jag ser nästan aldrig någon göra det. Så vitt jag förstår spritar många precis när de kommer hem! Varför? Då kan de ju lika gärna gå och tvätta händerna i hett vatten. Sprita innan man äter? Varför? Smittan sprids inte via mat.

  Jag har aldrig sett någon sprita på t-banan t ex, tvärtom brukar jag få väldig konstiga blickar när jag tar upp min lilla engelska gelflaska eller en våtservett när jag kommer på tåget efter att ha tagit i räcken och sånt. Men det är ju där handsmittan kommer in i bilden! Spott/nysdroppar som hamnar på händer som sedan flyger upp i ansiktet utan att man tänker på det.

 5. Jag har också undrat varför spriten många gånger står på toaletten. Där finns det redan tvål och vatten. Själv har jag en handväskförpackning.

 6. Jag har både och. Det känns bra att sprita precis när man kommit hem. Efter att ha tvättat händerna på vanligt vis. Och innan man äter (ute) -man kanske tar i exempelvis bröd med händerna som innan tagit i något äckligt. Men jag kanske inte skall uttala mig, som är uppvuxen med bacillskräck och har inte precis ändrat mina vanor nu, utan gör som jag alltid har gjort. Med varierande resultat, tydligen (se kommentaren ovan).

 7. Jag lever mellan motpoler. Maken är en usel handtvättare medan Svärsonen, som jobbar i sjukhusmiljö, är raka motsatsen. Och vad jag kan se är inte den ena sjukligare än den andra. Nästan så att Maken är friskare.

 8. Det går nog minst lika många sjukor på skolan som vanligt. På jobbet har fler än vanligt vara sjuka. En del påstår influensan, men i vissa fall låter det mer som en vanlig förkylning. Spritandet har lugnat ner sig också. I alla fall offentligt. Vi har sprit stående utanför toaletterna på jobbet, men jag ser sällan någon använda dem. Sen hoppas jag att det här med handtvättandet kan ge någon effekt på alla magsjukor som brukar poppa upp under vintern…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s