Grogg

alcogel

Nu har det dykt upp flaskor med Alcogel på jobbet. En flaska vid varje utgång. Hur är det tänkt? Ska man ta en dos när man kommer eller när man går? Jag testade under tiden, efter ett muggbesök. Så här säger tillverkaren:

 

För desinfektion av händer före rent och efter smutsigt arbete samt efter kontakt med slemhinnor, blod etc. Effektiv mot bakterier, svampar och olika typer av virus.
Exempel på användningsområden är inom hälso-, sjuk- och tandvård samt hos veterinärkliniker. Produkten är även lämplig för användning inom livsmedelshantering och barnomsorg.

Lite hysteriskt känns det med tanke på att vi hanterar papper. Inte livsmedel, människor eller djur. Blanketter från allmänheten visserligen, men vad jag vet dör virus ganska snabbt utan kontakt med vätska.

Men å andra sidan kanske företaget vill visa lite välvilja. Vad vet jag?

5 reaktioner till “Grogg

 1. Jag stod och höll i en såndär flaska på apoteket idag. Men ställde tillbaks den. Istället köpte jag våtservetter för jag tycker det känns lite osunt ibland när jag är och handlar och tar i en massa och sen går och sätter mig på ett fik och klämmer på en bulle som jag ska äta upp.

  Sen smittar ju influensa genom luften så det lär ju inte hjälpa hur rena händer man än har.

 2. Låter som en överloppsgärning. Egentligen är det väl när man vistats i offentliga miljöer, t ex hållit händerna på ett rulltrappsräcke, som det kan vara vettigt att tvätta händerna innan man greppar ett äpple som man har i fickan eller så.

  Influensavirus är ju vätskesmittande och det kan ju ha suttit nysdroppar på räcket och i dem kan virus hålla sig kvar en stund.

  Men det är ju direktnysningarna som är dom riktigt smittsamma. När jag hade skrivit om det där med nysningar i min blogg blev jag lite observant både här hemma och på resan. Hur nös folk egentligen? Ojdå, det var inte vackert. Här skulle man kunna bli både rasistisk och en hel del annat men undviker det i en annans blogg. Kan bara konstatera att för vissa kön och kulturer, särskilt i kombination, är det inte ok att nysa på något annat sätt än rakt ut där man känner för det.

 3. @maj: och jag fantiserar om alla smittämnen som frodad på själva pumpen när en massa arbetskamrater tryckt på flaskan.

  @annaa: jo, många män verkar tycka att det är manligt att spotta till höger och vänster. För att inte tala om att nysa när behovet uppstår utan hänsyn till omgivningen.

 4. Hos oss finns det också en pumpflaska på jobbet, men bara vid huvudingången. Det är inte många som har använt den trots att den har stått där i en och en halv månad nu.

  För några veckor sedan fick alla anställda ett mejl med beskrivning av hur man tvättar händerna ordentligt. Det är ett bra initiativ men jag tror inte någon bryr sig väldigt mycket.

  Här i England har man sedan länge, iallafall redan för två år sedan, kunnat köpa desinfektionsgel på alla livsmedels- och kosmetikaffärer. De innehåller inte lika mycket alkohol som de i Sverige, och torkar därmed inte ut händerna så mycket. Perfekt att ha med när man går någonstans med småbarn som tar på allt möjligt i sin närhet.

 5. @MsE: Idag fick jag höra att det var UK som låg bakom alcogelen. Jag tror att britterna är lite extra skärrade över svininfluensan, man hade t o m tankar på reseförbud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s