Mellan hötappar

Inte vet jag om jag hade asiaten. Jag var bara 5-6 år då och var jämt sjuk. Det var öroninflammation på öroninflammation. Däremot minns jag att mamma var jättedålig och låg bara i sängen och sov. Och drack vichyvatten. Då visste man att hon riktigt illa däran.

Samma sak med hongkonginfluensan. Jag kommer inte med säkerhet ihåg att jag blev drabbad, trots att jag var 16. Eller så var det inget särskilt med att bli sjuk på den tiden. Det var bara en tidsfråga. Inte visste vi att det var en pandemi.

Det som talar för att jag hade hongkong är att jag nästan aldrig blivit sjuk av några senare varianter. Trots att jag aldrig vaccinerat mig.

Varje år erbjuder jobbet en flunsavaccination. För att minimera sjukfrånvaron. Men lite virusar får man tåla när man inte tillhör någon riskgrupp. Så har jag resonerat. Jag tror att äkta vara stärker immunförsvaret bättre än det framodlat i laboratorium.

Nu vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Hur farlig är svininfluensan egentligen och hur farligt är ett snabbt framtaget vaccin? Och hjälper det verkligen? Låter jag bli att vaccinera mig, kan jag ge mig på att Nemesis slår till.

5 reaktioner till “Mellan hötappar

 1. Vi vet ju hur det gick med svininfluensan från 1976!

  Nu upprepar sig det hela på ett nästan exakt likadant sätt!

 2. Jag känner precis likadant som du. Jag har heller ingen aning om om jag hade asiaten och/eller hongkong. Men har heller inte varit sjuk i nån flunsa efter dess. Och känner mig lika ambivalent när det gäller vaccination. Men sjuk vill jag inte bli.

 3. Uppgifterna är ju lite motstridiga, men om man ser till statistik så verkar just vår åldersgrupp vara den minst mottagliga för nya influensan. Det kan möjligtvis bero på just gamla asiaten, även om forskarna hävdar att det här viruset inte förut hittats hos människor.

  Tja jag vet inte. Frågan är väl också vad som hinner först, influensan eller vaccinet.

 4. Det är ju ett jättebra sätt att testa ett nytt vaccin på människor, som frivilligt ställer upp på försöken.
  Jag har aldrig blivit influensavaccinerad, men blir lite uppskrämd av den här fläskfebern. Men är nog mer rädd för vaccinet än sjukdomen.

 5. @johan: ja, hellre en vecka med högfeber än ett livslångt lidande.

  @maj: jo, förmodligen hade även jag den ena eller andra, eller båda eftersom jag hållit mig frisk. Jag är världens ynkligaste när jag har feber, men hellre det än biverkningar.

  @annaa: tidningarna slår upp svarta rubriker, men jag tror inte att effekterna av svininfluensan kommer i närheten av spanska sjukan. Fler kommer förmodligen dö i trafiken.

  @rutan: jag har en nervös inställning till vaccinationer överhuvudtaget sen vi bodde grannar med ett hem för hjärnskadade barn. Skador som uppkommit i samband med olika vaccinationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s