Heder åt kodexen

På mitt jobb tar folk med sig böcker de vill bli av med och lägger dem på ett bord vid ingången. Vem som helt kan ta det den vill ha. Jag har själv tagit med mig kassar med exemplar eftersom bokhyllorna inte räcker till. Men jag har aldrig tagit något från andras bidrag.

Oftast är det FIFO-regeln som folk går efter. Alltså äldsta böckerna åker ut först. Men för mig är böcker lite av en färskvara. Jag vill inte läsa utgåvor från bokrean för fem år sedan. Jag vill plocka dem så snart de kommit ut i pocket. Det ger fler samtalsämnen när man läser det som andra läser.

bokhyllaSen är jag lite skeptisk till alltför begagnade böcker. Allra helst om jag inte vet vem som begagnat dem. Var kliade föregående läsare sig innan han vände blad? När det gäller sådana saker har jag alldeles för livlig fantasi. 

Så här ser det ut i mina bokhyllor. Systemet är enkelt: De böcker som ligger ner är ännu inte lästa. När jag läst en bok så ställer jag den på högkant i bokstavsordning på författarens efternamn. Om den får plats. Gör den inte det, så bereder jag plats genom att göra mig av med en äldre bok.

Om den inte är alltför usel. Då orkar jag inte läsa den klart och den åker i soporna. Om inte jag vill läsa den, varför skulle jag rekommendera den till andra?

(Ett inlägg på bloggtemat Böcker)

Annons

4 reaktioner till “Heder åt kodexen

 1. Jag avskyr att hitta matrester i begagnade böcker. En kaksmula som sitter kvar och gett en flottfläck.
  Jag har samma system som du – olästa ligger ner osv. Jag bara rensar ur alltför sällan. Det är alltid semesterprojektet som inte blir av.

 2. Jag har också överfyllda bokhyllor men jag har absolut inte hjärta att göra mig av med någon, det är som en familjemedlem. Från början stod böckerna i bokstavsordning på författarens namn, men eftersom det blev mer och mer böcker så rymdes det inte och dessutom är det skillnad på storlek på böckerna. Nu står de någorlunda i storleksordning! Men en sak är säker, jag behöver mer bokhyllor..

  Jag är nog också ganska petig av mig när det gäller begagnade böcker..

  Ha en underbar dag vännen
  Kram

 3. Börjar man rensa så går det bra. Det är inte alls självklart vilka böcker som blir kvar när man lägger ut i vår vestibul. Ibland gamla ibland reafynd ibland nyare. Så jag lägger kallsinnigt ut allt. Själv slänger jag eller lägger tillbaka sånt jag hämtat efter läsning om det inte är någon dyrgrip.

 4. @rutan: hårstrån är alltid äckliga. Särskilt när man inte har en aning om ursprunget. Varken människa eller kroppsdel.

  @ika: jag har bibliotekariekomplex och envisas med bokstavsordning. Och referenshylla.

  @annaa: ja, man blir förvånad över i vilken ordning böckerna försvinner. Och det är tur att inte alla har samma preferenser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s