Preferenser

Nu är du fördomsfull, Johan Croneman. Eller så är det fel på mig. Jag är kvinna och värsta krigstorsken. Ge mig svartvita bilder från andra världskriget med soldater och skyttegravar och jag sitter garanterat klistrad framför tv:n.

Det spelar ingen roll om jag sett bilderna tidigare. Jag kan se dem om och om igen. Speciellt om Hitler dyker upp lite då och då och skriker fram sitt budskap till hänförda folkmassor. Då är jag fastnitad framför skärmen.

När jag var liten fikade tanterna ihop på gården i förorten. Då satt jag gärna och tjuvlyssnade. Favoritämnet var förlossningar. Både mitt och mammornas. Nummer två var Kriget. På den tiden tyckte jag att det var mindre intressant: Varför prata om saker som hänt för så länge sedan? Det var ju över tio år sen det slutade.

Men vad är tio-tolv år för en vuxen? Mammas berättade gärna för tanterna på kafferepet om hur hon ljög om sin ålder för att bli Lotta i hjälpsysterkåren. Hur kallt det var vintern 1942 och åkommorna som drabbade de svenska soldaterna.

Flatlössen till exempel, de där små rackarna som de ådrog sig på torrdassen. Till slut tröttnade läkaren på alla undanflykter.
– Ta hit det där dasset, så jag kan behandla henne också.

Men eftersom Maken inte delar min fascination och är den som håller hårt i fjärrkontrollen, blir det alldeles för lite svartvita krigsscener i vårt vardagsrum. För min smak.

Annons

4 reaktioner till “Preferenser

  1. Jag håller fullkomligt med dig, historia är fascinerande. Jag gillar detta ämne mer nu än när jag var yngre, tilldess jag gick på folkhögskola och hade en underbar lärare som gjorde all historia intressant!!

    Jag tycker om all sort historia svensk tillika utländsk. Jag läser just nu om norrbottnisk kolonisation, afrikansk specialiserat på Västafrikanska delen och om de nordamerikanska indianerna, de som levde på prärien. Får se om det blir något inlägg om dem framöver. Jag har som du ser, bytt plats, men det är nästan identisk urladress. Du är mer än gärna välkommen att följa med. Gillar dina inlägg och tankebanor, kort sagt gillar DIG!!

    Sköt om dig

    Kram

  2. @Josef B: skumt. Jag vet inte om jag riktigt fattar syftet med själva filmen, men som jag uppfattar det hela, så kan jag bara säga att jag inte delar filmmakarnas uppfattning om de dödas tillstånd.

    @ika: tackar! Jag kollar in på din nya adress.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s