Olika

Det finns mjuk ost, s k mjukost, ost med små hål, ost med stora hål och ost utan hål. Sen finns den där äckliga, prickiga kryddosten.

Så såg Makens världsbild ut. I hans familj åt man för att överleva och hans mamma var inte alls intresserad av mat och matlagning. Dessutom var de vegetarianer enligt den gamla skolan med råkost och kruskakli.

Många morötter blev det. Så många att hans klassföreståndare i 6:an ringde hem till föräldrarna för att tala allvar. Bröderna Sannberg rökte. Båda två. Någon annan slutsats kunde inte läraren dra av deras gula händer.

Första gången jag åt hemma hos Svärmor hade hon ansträngt sig och kokat fisk. Torsk kokt i skummjölk tillsammans med amerikansk grönsaksblandning. En riktig rysare, tyckte jag. Ja, jag var bortskämd.

Hemma hos mig levde man för att äta. Styvpappan arbetade halva lördagen på sin revisionsbyrå och klockan 12 stegade han in på Östermalmshallen. Där botaniserade han bland stånd och butiker och provsmakade och handlade under ett par timmar. Hela bilens baklucka fylldes med matkassar.

Alla i familjen hade en stående beställning på ”sin” ost. Syrran ville ha lagrad Prästost, Lillsyrran Port Salut och jag gillade lagrad Grevé. Mamma gillade allt som var danskt. Speciellt lagrad Havarti. Vi tyckte att den luktade fruktansvärt. Men om vi beklagade oss, fick vi höra ramsan

Mormors ost och flickans lilla
smakar gott men luktar illa

Söndag förmiddag hade vi brunch. Vi visste inte att vi hade det eftersom vi inte kände till begreppet. Men på hela köksbordet och på alla bänkar stod det fat och skålar fyllda med allt som Styvpappan burit hem.

farmors_te

 Till efterrätt fick vi söndagsgodis. Konfektyr inhandlat hektovis på NK. Alla fyra barn fick varsin teburk fylld med engelsk kola, negermagar och annat handgjort godis. Maken däremot hade godisförbud under hela uppväxten.

 

Så vi tog stryk på olika sätt. Jag föråt mig på godis och han kan fortfarande inte få nog. Men tillsammans har vi utforskat ostdiskar och skaffat oss nya favoriter. Han en halvmjuk sak med inslag av grönt och jag en hård schweizisk sort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s