Moll

Jag är så in i vassen effektiv när det gäller städning, att jag nästan blir rädd för mig själv. På fyra timmar var Svärdotterns lägenhet flyttstädad och klar. Svärdottern tog badrum, toan och städskåpet. Resten fixade jag.

Nu är städning min specialitet samtidigt Svärdotterns svag punkt. Hon har helt enkelt aldrig lärt sig konsten. Hennes mamma ställde aldrig några krav utan gjorde allt själv. I den mån hon tyckte att det behövdes.

Min moder däremot, drev oss tre flickor hårt. Dammsugning varje dag och veckostädning på lördagar. Inget lördagsgodis om vi inte gjort vår andel. Syrran dammade, jag tog badrummet och Lillsyrran lilla toan. Hade man otur fick man torka köksgolvet. Modern var fena på återanvändning, så det var inte tal om köpta trasor. Nej, gamla uttjänta bomullstrosor var mycket bättre. Lättare att vrida ur och torkade fortare. Och torka gjorde de på kökselementet. Det gällde att vara snabb om det kom oväntat besök och få in de grådaskiga trosorna i skåpet innan gästerna hann se dem.

Städmetoderna var viktiga, speciellt vid storstädning. Börja damma uppifrån och gå nedåt. Skura väggarna gjorde man åt andra hållet; börja vid golvet och skura uppåt. Annars fanns det risk för fula smutsränder längs väggen. Rummen städades från vänster dörrlist, rummet runt och avslutade vid höger dörrlist. När man var två om ett rum, började vi vid varsin dörrlist och möttes på mitten, vid det förhatligt jobbiga elementet.

I förra veckan fick vi räkningen på gravstenen. Det stod att den var levererad och klar, så Maken och tog en tur ut till kyrkogården för att se hur den tog sig ut. På stenen står bara Treans namn och årtal, längst ner står det KÄRLEK och hade vi haft fantasi nog att tänka oss hur det skulle fungera i verkligheten, så skulle själva kärleken ha graverats in högre upp. Nu fick vi flytta på blommorna för att texten skulle synas.

Och när jag ändå är inne på trista ämnen, så kan jag meddela att jag har känning av blåskatarr. Det var min dag. Hur var er?

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s