Bluff bourguignon

Det finns halvfabrikat som jag inte förstår mig på. Som den här nyheten från Scan t ex. En burgundisk köttgryta färdig på 10 minuter.

Jag tycker att de missförstått grytidén. Vitsen med en köttgryta är inte själva ätandet; det är tillagningen.

Köket ska bli rörigt, handtag på kylskåp och lådor kletiga och huset ska fyllas av väldoft. Medan härligheten kokar, skapar man ordning i förödelsen och fixar klyftpotatis och sallad innan det är dags att duka bordet.

Jag såg en pjäs på Stadsteatern för många år sedan, där hela handlingen utspelade sig i ett napolitanskt kök. Det var söndag och flera kvinnor tillagade en köttgryta. På riktigt. Det luktade mat i hela salongen medan familjemedlemmar kom och gick på scenen. Jag minns inte ett dugg av handlingen, bara att det pågick i flera timmar.

Så ska en köttgryta tillredas. Inte på 10 minuter i mikron. Då hinner man ens koka ris eller potatis och inte heller fixa salladen.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s