Tändstift

Jag har en Skogaholmslimpa i munnen och det är inte mitt fel utan Gunnars. Tungan är svullen och lyder mig inte efter en timme i tandläkarstolen. Min tandläkare är hajtäck och jag tror att han rekommenderar porslinslagningar av två tunga skäl: 1:a de är dyra 2:a han får tillfälle att använda sitt underverk  Cerec 3.

För att maskinen ska kunna tillverka en skräddarsydd lagning, skannas den uppborrade tanden in tredimensionellt. Min inskannade tand såg ut som rena rama kalkbrottet Dalhalla på skärmbilden.

Gunnar hade förberett mig på att det kunde ta dryga timmen innan jag var klar. Större delen av tiden bestod i att vänta på att Cerec skulle ha knådat till fyllningen. Gunnar själv och sköterskan var lyriska över hur fantastiskt exakt och bra lagningen täppte igen hela Dalhalla.

Jag hajade till över wikipedias formulering "Överlevnaden ligger runt 90-95 % på 9-10 år". tills jag såg att det handlade om själva fyllningen och inte patienten. Priset för dagens tvivelaktiga nöje var 3 500 kr. Om jag slår ut det på 10 år så kostar den här tanden strax under en krona per dag.

Är det så man ska se på saken och lägga undan 32 kr/dag för att täcka framtida tandkostnader?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s