Åter till ordningen

Det var inte jag som glömt glasögonen. De låg i badrummet, osynliga för en i min längd.

 

Jo då, vi är hemma nu och försöker få ordning på semsterresterna. Det mesta i klädväg är moget för tvätt, trots att bara en bråkdel suttit på någon kropp. Det blir så när man tältar.

 

Det blev inget Moselvin, bilen var full efter Rio Ebro, Peñedes och Champagne. Men vad gör det, bubbel gör större succé både som bjuddricka och gåbortspresent.

 

Vi stannade några dagar på vägen norrut hos M:s bror, som har tillgång till ett sommarhus på Österlen och kastades rakt in i släkt- och relationstrassel. Svägerskan har en syster boende i Köpenhamn, som också var på plats tillsammans med sin danske make.

 

Så här berättar Svägerskan:

– Jo, förstår du. Om du tycker att Jens (danske mannen) verkar nere, så är inte det så konstigt. Han blev mer eller mindre tvångspensionerad efter att han och kompanjonen hade en uppgörelse. Det är därför han helst sitter för sig själv och röker i trädgården.

 

Två timmar senare säger Svågern, dvs M:s bror:

– Visst märks det hur mycket öppnare Jens är den här sommaren. Man begriper till och med nästan vad han säger. Det måste bero på att han slipper pressen med jobbet, nu när han äntligen har kunnat pensionera sig.

 

Jag vet fortfarande inte om dansken var lättad eller deppad och inte vet jag om han rökte värre än vanligt. Han har alltid rökt oavbrutet.

 

Huset i Skåne ägs av Svägerskans mamma, som numera är så skraltig att hon inte kommer från lägenheten på Östermalm. Hela besöket genomsyras av ställningskriget mellan döttrarna.

– Ställ inte grejerna framför fåtöljen. Där brukar Riitta sitta när hon pratar i telefon.

– De översta kylskåphyllorna är våra. Strunta i övrig maten; jag slänger inget av Riittas prylar, om de så är ruttna och på väg ut för egen maskin.

 

image202Annars var detta semesterns bästa fynd; en övernattning på ett litet hotell i en gammal kvarn i norra Bourgogne. I restaurangen hade man behållit de gamla kugghjulen och vevaxlarna. Två engelska barn gjorde paus mellan för- och varmrätt och det hördes att pappan hållit en liten föreläsning om vad speleverket använts till.

Storebror, 7, förklarade

– Först får vattnet från dammen skovelhjul att snurra, sen … bla bla bla … Och sen när det här stora kugghjulet rör sig; då blir det bröd.

 

Undrar just vad franska bagarfacket har att säga om den förkortade versionen av från ax till limpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s