Bökandet bland böcker

Välkommen till kärring.blogg.se. Ja, precis så nedlåtanden kan M uttala sig om mitt bloggande. Om bokstaven ä tilläts på bloggen skulle jag skaffa den url:en. Alternativet skulle kunna vara kaerring.blogg.se eller karring. Kan tanter blogga så ska väl en liten kärring kunna hänga med.

Tillbaka till bokhyllorna. Varken i M:s föräldrahem eller i mitt eget spelade böcker någon särskilt stor roll. Svärmor läste knappt några romaner, vad jag vet. Min Styvfar fick årets Torsten Ehrenmark i julklapp och ibland en Stieg Trenter. Mamma höll sig till Allersromaner, som kastades. Inget att sätta in i någon bokhylla, med andra ord.

Därför gjorde min svensklärares vardagsrum djupt intryck på mig. Hela långväggen var fylld med böcker. Inte en enda prydnadssak eller vitrinskåp. Hon hade till och med en tidskriftshylla med intellektuella magasin. Sånt vardagsrum ville jag också ha!

Vårt vardagsrum har inte imponerat på andra än barn eller analfabeter. De läskunniga är lätt kunnat se vilka ytliga typer vi är. En liten flicka gapade stort när hon kom in till oss och frågade: Har ni verkligen läst alla de här böckerna? 

Vad har vi behållit?
Jag har inte haft hjärta att kasta Nobelpristagare. Inte heller gamla böcker av arbetarförfattare. Barnböcker får också vara kvar. Speciellt om de ingår i serier som Anne på Grönkulla eller Lilla huset på Prärien. Skolbussen Skumpa Dumpa tar bara upp några hyllmillimeter, så den överlever än så länge.scarsdale

 

Dr Spocks The Common Sense Book of Baby
and Child Care hade jag stor nytta av när
barnen var små, trots att den var gammal redan
då. Urgamla parlörer, farmor blomlexikon och
diverse livsstilsböcker har vi behållit. Vad sägs
om Ät mer fibrer, Awaken the Diet within och
framför allt den här. Inte kan man slänga en
bok som har ett så vackert omslag?

 

Vad har vi kastat?
Flera hyllor upptogs av engelska pocket, som t ex
böcker av Cathrine Cookson. De var så usla att
jag inte stod ut med att läsa dem på svenska.
M M Kayes alster åkte också på tippen. Samma
med de flesta av A J Cronin. Bara Hatters Castle
blev kvar.

Eddanperioden (Ed McBain) lämnade en massa avtryck i boksamlingen. Hur mycket fjärrvärme kan Steve Carella och andra hårdkokta typer ge? Läkarlexikon, Bra böckers uppslagsverk, andra gamla faktaböcker har skattat åt förgängelsen. Wikipedia, here I come.

Vi får se hur det går när ommålning och tapetsering är klar. Det blir kanske nödvändigt med en andra utrensning och då kanske även Widding åker i soporna. Vi hade lite olika åsikter om hans öde.

Det är ett dammigt jobb, men processen är verkligen en resa i tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s