Vållare och orsakare

Förstärkningsbuss, vad är det? Lokaltrafiken använder den benämningen på sina skyltar. Ersättningsbussar har funnits så länge jag kan minnas, som begrepp när bussar ersätter tåglinjer. Men vad är det som en förstärkningsbuss stärker?

Varje arbetsdag hos oss börjar med en ”morgonbön” då vi tar upp föregående dags störningar. En rapport mailas sedan ut över hela bygget med förklaring till störningen, orsak och åtgärd. Den formuläret skulle kompletteras med bland annat uppgift om vem/vad som förorsakat problemet. Blankettkonstruktören tyckte att rubriken ”orsakare” var en genialisk formulering och snart hade läger för och emot bildats. Eftersom jag har gjort mig känd som en med bestämda åsikter om formuleringar, ville båda sidor ta mig som gisslan. Det var ingen som kom med något bättre alternativ. Jag föreslog ”vållare” men konstigt nog var det ingen som nappade på det.

Idag stämde vi av det sista i den stora störning som min egen avdelning var vållare till. Redan vecka 5 spräckte vi årsmålet för kvalitet. Nu får vi inte göra ett enda fel till. Tur att jag inte är hjärnkirurg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s